Därför kan”Likes” snart försvinna från Instagram

Applikationen Intagrams ikon på en mobilskärm.

Instagram börjar den här veckan att testa en version av appen där användarna inte längre kan se hur många gilla-markeringar andras inlägg har fått.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-05-07 16:04  |  Lästid: < 1 minuter

Det kanske mest tillförlitliga sättet att avgöra ens eget värde, det vill säga hur många ”likes” man får på sina Instagram-inlägg, kan snart vara ett minne blott. Enligt den välansedda affärstidningen Forbes kommer Instagram att börja testa en version av appen, som inte visar exakt hur många gilla-markeringar ett inlägg har fått, redan den här veckan i Kanada.

Den nya versionen är dock inte helt like-fri. Användare kan fortfarande se hur många likes ens egna inlägg har fått, men antalet gilla-markeringar visas inte längre för andra.

Screenshots som läckt i sociala medier av testversionen visar att antalet likes inte redovisas i exakta antal för andra användare.

Det finns ett antal studier som visar att like-hetsen på Instagram har negativa effekter på användarnas psykiska hälsa, vilket Instagram tycks ha tagit till sig. ”Vi vill att användarna ska fokusera på vad man delar, och inte på hur många likes man får”, meddelar Instagram själva i ett officiellt uttalande.

Artikeln publicerades först på Café.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-07 16:04