Därför plockar Instagram bort ”följer”-knappen

iPhone-skärm med appar.

Nu är det slutsnokat! Instagram har tagit bort ”följer”-knappen – vilket betyder att det är fritt fram att skicka iväg lajksen du tidigare inte vågat.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2019-10-10 10:43  |  Lästid: 2 minuter

När internet föddes den 1 januari 1983 var förhoppningarna himmelshöga. Människosläktet hade äntligen hittat ett effektivt sätt att sprida kommunikation, dela information och på så sätt bli klokare som varelser. Hur skulle något kunna gå fel?

Spolar man fram 36 år fram i tiden är vi nu fast i en era med mobilberoende, Youtube-algoritmer som fångar in en i tretimmarssessioner av fail-compilations och sociala medier som lockar fram ens inre narcissist.

Även om internet kanske inte riktigt blev den stora informationshub som man från början tänkt sig så har det gett oss mängder av tillfredsställande funktioner. En av dessa är inte minst Instagram, och vi är många som lagt lite för mycket tid på applikationens ”följer”-funktion där det går att se vad användarna som du följer gillar och kommenterar för något.

Följerknappen är borta på Instagram.

Nu får dock alla Instagram-agenter hänga upp detektivhatten på hyllan – appen har nämligen tagit bort funktionen "följer" i veckan. Framöver kommer man alltså bara att kunna se ens egna händelser. Anledningen är att tillräckligt många personer inte förstått att funktionen fanns, menar Vishal Shah, produktchef på Instagram.

– Människor visste inte att alltid deras aktivitet var synlig för alla. Vi har alltså ett läge där det inte betjänar syftet det var byggt för. Det gör också så att människor blir förvånade när deras aktivitet plötsligt dyker upp för alla att se, säger Vishal Shah till Buzzfeed.

Följer-funktionen har ju trots allt plågat vänskaps- och kärleksrelationer i många år. Vem har inte upplevt sorgen av att ha väntat på ett sms av någon, och sedan sett att de varit inne på Instagram och gillat bilder istället? Initiativet att ta bort ”följer”-fliken kanske är för det bästa egentligen.

Artikeln publicerades först på Café.

Dela på Facebook
Tweeta