Därför ska du klä dig som Kurt Cobain i vinter

Grunge-stilen är tillbaka med besked. Cafés modechef Daniel Lindström förklarar varför.

Daniel Lindström | Foto Cobain: Getty  |  Publicerad 2023-12-14 09:06  |  Lästid: 2 minuter

Det enda man vet med säkerhet är att modetrender går i cykler och att allt kommer tillbaka. I år är det 30 år sedan den då 29-årige amerikanske modeskaparen Marc Jacobs fick sparken från varumärket Perry Ellis efter att han visat en grungeinspirerad vår-och sommarkollektion där modellerna – Tyra Banks, Kate Moss och Christy Turlington – bar Dr Martens-kängor, Birkenstocks, Converse, stickade mössor, skotskrutiga västar och t-shirts med barnsliga motiv av serietecknaren Robert Crumb. Soundtrack: L7:s Pretend We’re Dead. Marc Jacobs förstod där och då var modet var på väg. Grunge hade redan revolutionerat musiken med band som Nirvana, Pearl Jam och Soundgarden. De satte toner och ord på den frustration som många unga människor kände då.

2023 finns många paralleller – lågkonjunktur, krigskonflikter, miljökatastrofer – och modet reflekterar alltid sin samtid. Därför är det inte alls särskilt överraskande att vi återigen ser trasiga jeans, flanellskjortor, shorts och stickade koftor på catwalken hos många varumärken, bland annat Acne Studios, Givenchy, Egonlab och Gucci.

Givenchy. Foto: Getty.
Kate Moss. Foto: Getty.

1993 var grungestilen inom modet en reaktion på det glassiga 1980-talet som förknippades med axelvaddar, Wall Street och Armani-kostymer. Nu framstår den här trasiga och slitna looken mer som en antites till ”quiet luxury”, det minimalistiska och lyxiga Loro Piana-mode som uppmärksammats i HBO-serien Succession. För 30 år sedan hette stilinspiratörerna Kurt Cobain, Eddie Vedder och Chris Cornell, nu är det artister som Justin Bieber och A$AP Rocky som pryder omslagen på mode- och musikmagasin. Båda två syns ofta i slitna denimplagg, rutiga skjortor och kraftigt oversizade cardigans, skillnaden från ”äkta grunge” är bara de dyra prislapparna. Och på tal om lyxvarumärken. Ska man sätta ett startdatum för grungevågen 2023 var det redan i september för drygt ett år sedan då designern Matthieu Blazy skickade ut Kate Moss, 49 år, på catwalken för Bottega Veneta klädd i baggy jeans, vitt linne och en blårutig skjorta. Skjortan var dock inte i flanell, och den var inte upphittad i nån vintageshop utan gjord i skinn med tolv lager av tryckta rutor. Pris: 60 000 kronor. Det kostar att vara en rebell i vår tid.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-12-14 09:59