Därför tvingas världens bästa restaurang stänga

Köpenhamnsrestaurangen Noma har hyllats unisont och rankats som världens bästa restaurang. Men det kostar – bokstavligen – att ligga på topp.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-01-11 16:32  |  Lästid: 2 minuter

Danmark har legat i framkant när det gäller att ta fram innovativa och hyllade restauranger under de senaste 15 åren. Om lite mer än ett år tvingas Noma, den allra mest hyllade danska restaurangen av dem alla, att stänga.

Noma kallas ofta för världens bästa restaurang och har toppat flera rankinglistor, däribland New York Times prestigefyllda lista över världens bästa restauranger, sedan man öppnade 2003. Restaurangen har förvandlat ägaren och chefskocken René Redzepi till en världskändis.

Foto: Getty Images.

Men nu meddelar Redzepi att det är över för Noma. Oavsett hur hyllad och uppskattad restaurangen må vara är det helt enkelt inte ekonomiskt hållbart att driva en restaurang med nästan 100 anställda, säger han i en intervju med New York Times.

Nomas grundare och chefskock René Redzepi. Foto: Getty Images.

”Vi kommer att behöva tänka om hela i branschen. Det är helt enkelt för svårt, och vi kommer att behöva jobba på ett helt annat sätt”, säger René Redzepi och fortsätter.

”Ekonomiskt och känslomässigt, som anställd och som person fungerar det helt enkelt inte.”

Noma klappar igen sina lokaler på Refshalveøen i Köpenhamn i slutet av 2024. Eller ja, åtminstone för restauranggäster. Enligt Redzepi ska lokalerna användas som ett matlaboratorium där restaurangens kockar ska utveckla produkter och koncept för e-handsplattformen Noma Projects.

Foto: Getty Images.

Artikeln publicerades ursprungligen på Kings syskonsajt Café.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-01-11 16:33