De bestämmer!

Några som verkligen har en konkret makt över vad som är rätt och fel i stilväg är de som bestämmer över dörrarna på nattklubbarna. Vi har pratat med tre av Stockholms makthavare om höstens rätt och fel.

Redaktionen  |  Publicerad 2006-10-04 13:56  |  Lästid: 3 minuter

 

JONAS LICHTER, CAFÈ OPERA

Vad är absolut förbjudet om man vill komma in på ert ställe i höst?
Joggingdress.
Värsta trenden just nu?
Hög midja på byxor.
Vad ser du helst på gästerna?
Alla människor bär upp kläder på olika sätt, just därför så har jag inget specifikt svar. Man klär sig i det som passar på en själv och det man känner att man kan bära upp.
Vad är viktigt om inte kläderna?
En persons utstrålning och attityd.
Hur klär du dig själv i höst?
Snygga stickade tröjor, rockar med höga kragar, gärna lite street-inspirerat.
Jeans är heller aldrig fel, samt en skön mössa. Tror att höstens färg kommer bli grått i alla dess nyanser.
Favoritmärken?
John Richmond, D&G, True Religon, Morphine, A&G och Prada.
LOUIS DUBOIS, EAST
Vad är absolut förbjudet om man vill komma in på ert ställe i höst?
Att inte ha någon humor eller värme i sig och tro att man är hetast i stan bara för att man köpt moderätta plagg.
Vad ser du helst på gästerna?
Kläder som passar deras karaktär. Men de flesta klär sig ju bra. Jobbigt när det blir för ängsligt trendigt.
Vad är viktigt om inte kläderna?
Attityd. Att släppa garden och inte försöka framhäva sig själv genom att sätta sig på andra.
Vilken är den värsta trenden just nu?
Tja, att de flesta killar fortfarande inte vågar sticka ut vilket får till följd att halva Stockholm klär sig uniformt. Alla passar inte i halvlånga mörka rockar och trenchcoats. Stil och mode är individuellt men det finns en väldig ängslighet över att inte vara rätt som gör att modet blir tråkigt.
Hur klär du dig själv i höst? Favoritmärken? Favoritplagg?
Jag är inte så mycket för bestämda märken. På hösten klär jag mig i en blandning av avslappnad funktion och vackra varma naturmaterial. Sköna tröjor. Byxor i höstfärger av naturmaterial som ull och silke. Halsdukar. Jag är mycket förtjust i halsdukar och mössor av alla slag så på så sätt är hösten en klädeshögtid.
LISELOTT, SPY BAR
 
Vad är absolut förbjudet om man vill komma in på ert ställe i höst?
Först och främst vill jag understryka att min egen stilfascism når sådana larviga Leni Riefenstahl-höjder att jag givit upp att kunna blidka den för länge sedan, jag håller personligen inte måttet och vet inte ens om det är önskvärt. Förbjudna saker är i allmänhet mycket spännande, därmed vill jag undvika att sätta upp restriktioner som vissa gäster av rebellisk natur därmed vill bryta. I allmänhet anser jag att vad som helst kan fungera, sålänge det finns en medvetenhet som backar upp. Många människor kommer inte undan med sin stil främst på grund av att de är osäkra på vad de gör. Ängslighet har en tendens att fläcka ner den renaste outfit.
Värsta trenden just nu?
All form av infatila strömningar i mäns klädval vill jag dock slippa se denna höst. Det betyder inte att klädvalet bör vara totalt humorbefriat. Trend som jag inte skulle sakna just nu är stuprörsjeansen. Inte sagt att personer som bar dessa byxor som en del av sina ben redan tidigare bör slänga dem. Sedan har det gått total inflation i de visserligen mycket klädsamma Ralph Lauren tröjorna.
 
Vad menar du med infantila strömningar?
Med infantila strömningar menar jag bland annat det streetmode som vissa envisas med att klä sig i. Knasiga kepsar, sneakers, alltför tighta jeans kan fungera på en typ av personer som rör sig i en viss värld. Där det känns motiverat och klädsamt, jag tror inte riktigt på idén att man kan klä sig till en livstil. Är man en äldre distingerat gråhårig man finns det ingen anledning att dölja det under en rolig keps. Fyndiga T-shirts känns också något tröttsamt. Herrar är stiliga, förvuxna pojkar är det inte. Däremot kan en riktig man alltid bära upp en prickig fluga med pondus.

Vad är viktigt om inte kläderna?
Ett artigt beteende är alltid den mest klädsamma accessoaren.

Hur klär du dig själv i höst?
Min egen stil kommer jag inte att yppa ett ord om.

Favoritmärken för killar?
Marc Jacobs, Undercover.

Av: Text: Emelie Samuelsson och Erik Gripenholm

Dela på Facebook
Tweeta