De gör Sveriges bästa Gin & Tonic – här är bästa tipsen

Nu är det avgjort. Sveriges bästa Gin & Tonics har utsetts. Här är deras bästa tips för att göra en riktigt god drink.

Redaktionen  |  Publicerad 2017-09-04 08:39  |  Lästid: 4 minuter

Den tredje upplagan av Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic har gått av stapeln. 

Fem professionella bartenders och fem entusiastiska amatörer gjorde upp i två separata tävlingar, står det nu klart att bartendern Mano Roshdis GT ”Golden Pearl” och fysikern Martin Johanssons GT ”Midnattssolsdrömmande Rabarber” är Sveriges bästa Gin & Tonics.  

”Tricket ligger i att lyfta fram de naturliga smakerna i ginen. Min GT är avancerad att mixa men den blev exakt som jag hade tänkt mig så jag är jättenöjd. Jag känner mig som alkemisten från Persien”, säger en lycklig Mano Roshdi, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för professionella bartenders 2017.

”Jag hoppas att mitt vinnande bidrag kommer inspirera andra att experimentera och blanda spännande Gin & Tonics med egna lokala ingredienser. I mitt fall är de så närproducerade att jag hittar dem precis utanför dörren: rabarber och björk – en magisk smakkombination!”, säger Martin Johansson, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för amatörer 2017.  

De gör Sveriges bästa Gin & Tonic - här är bästa tipsen
De gör Sveriges bästa Gin & Tonic - här är bästa tipsen

För att blanda den perfekta drinken krävs finess, kreativitet och fingertoppskänsla. Mano Roshdi delar med sig av tre tips på hur du, med enkla medel, kan uppgradera din Gin & Tonic:

1. För en perfekt Gin & Tonic bör du noga studera ginsorten du tänker använda och se vilka smaker och dofter som kännetecknar den. På så sätt kan du välja passande garnering.

2. Bli doftmästare! Ta för vana att dofta på många olika sorts ginsorter, för att du lättare ska kunna upptäcka alla nyanser och förstå vilken garnering som kan passa.

3. Smaka! Jag och mina kollegor brukar skämta en hel del om det här – men samtidigt är det allvar: drick, drick och drick. Det behöver inte vara mycket, utan mest för att få en känsla och att bygga upp en kunskapsbas.  

Så gör du de vinnande drinkarna själv: 

Mano Roshdis GT ”Golden Pearl”

De gör Sveriges bästa Gin & Tonic - här är bästa tipsen

Ingredienser:

• 4 kvistar färsk timjan + 1 kvist för garnering
• 1 skiva mandarin (för att fukta kanten av glaset med)
• 1,5 tsk Persian Blue Salt (för att ha på kanten av glaset) • 18 cl Schweppes Premium Mixer Tonic
• 1⁄2 röd chili
• 1 st ostron (och dess vätska)
• 6 cl Gin Mare
• 3 st enbär
• 1 tsk honung (att doppa enbär i)
• Bladguld (att rulla enbär i)
• Citronsaft
• Is

Tillagning:

Ta ett kylt kupglas på fot och gnid färsk timjan på insidan av glaset samt lite på utsidan. Använd mandarin- skivan för att fukta glaskanten och strö salt längst kanten. Fyll glaset med iskulor och toppa med Schweppes Premium Mixer Tonic. Med hjälp av en barsked rörs en halv röd chili runt i drinken i ett par sekunder. Öppna ostronet och häll gin i snäckan tillsammans med vätskan från ostronet. Häll ned all vätska i glaset. Doppa enbär i honung och därefter i bladguld. Lägg ned i glaset. Spara ett enbär och lägg i ostronskalet tillsammans med en timjankvist. Pressa i lite citron i skalet och lägg det därefter på glaset som garnering. 

Martin Johanssons GT ”Midnattssolsdrömmande Rabarber”

 

De gör Sveriges bästa Gin & Tonic - här är bästa tipsen

Ingredienser:

* Färsk rabarber

* 4 cl gin (VOR eller Hendrick’s)

* 1,5 cl rabarberlikör

* 3 cl björksav

* En klyfta citron

* Schweppes Indian Tonic

* Björkblad

* Is

Tillagning:

Ta ett stort kupglas på fot och fyll det med is. Hyvla rabarbern i tunna skivor och tag en handfull björkblad. Lägg allt i en shaker. Ge en liten färsk rabarberskiva och ett björkblad till din gäst för att dofta och smaka på som en vänlig gest. Addera rabarberlikör, björksav, gin samt pressad citron i shakern. Muddla ingredien- serna, fyll upp shakern med is och rör om tills allt är väl kylt. Häll bort isen från glaset och tillsätt färska ra- barberstrimlor och ny is. Sila ner drinken i glaset och fyll upp med Schweppes Indian Tonic och ge drinken en snabb omrörning. Dra en färsk rabarberskiva runt glasets kant samt garnera med ett björkblad på toppen. 

Så här löd juryns vinnarmotiveringar:

Mano Roshdi

Den vinnande drinken var, trots sin långa ingredienslista, väldigt trogen en klassisk GT – samtidigt som den var kreativ och nytänkande. Allting i glaset var där av en anledning och alla ingredienser förhöjde eller harmoniserade Manos val av Gin Mare och Schweppes Premium Mixer Tonic. Att han dessutom adderade sälta tog drinken till en ny nivå.

Martin Johansson

Årets vinnare i amatörklassen är en kolossalt genomtänkt kreation med hög verkshöjd. Alla ingredienserna samspelar i harmoni med varandra och drinken lyckas med konststycket att vara både nyskapande och lojal till originalet på en och samma gång. En norrländsk ört med rabarber och björkar som förstärker smak- upplevelsen och resultatet är en riktig fullträ . 


Dela på Facebook
Tweeta