De som dricker alkohol är sjuka mer sällan, enligt studie

De som avstår helt från alkohol är oftare sjukskrivna än de som dricker måttliga mängder, enligt en finsk studie.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-06-15 11:00  |  Lästid: < 1 minuter

Har du någon gång noterat att det brukar bli ett visst manfall på kontoret dagen efter firmafesten? Har du kanske till och med sjukskrivit dig själv dagen efter en utekväll någon gång? Då är du kanske av uppfattningen att de som dricker alkohol är sjukskrivna oftare än de som aldrig dricker. Men en nyligen publicerad studie från det finska folkhälsoinstitutet talar för att så inte är fallet.

Studien, publicerad i journalen Addiction, har undersökt alkoholvanorna hos 47 520 personer i Storbritannien, Frankrike och Finland mellan 1985 och 2004. De delade upp människorna i fem grupper baserat på deras alkoholvanor – från helnykterister till stordrickare – och jämförde den statistiken med personernas sjukfrånvaro.

Resultatet är en smula överraskande. Siffrorna visade att de som aldrig rör en droppe alkohol sjukskrev sig betydligt oftare än de som dricker måttliga mängder alkohol. Det gäller framför allt sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa, som var 50 procent högre hos nykteristerna.


Mindre förvånande var att de som dricker överdrivet mycket oftare är sjuka. Studien tar inte heller hänsyn till att alkohol ökar risken för för tidig död eller sjukdomar som cancer.

Det kan också vara så att personerna ofta är borta från jobbet har sjukdomar eller tar mediciner som gör att de inte kan dricka alkohol. Enligt studien hade de som inte dricker alkohol också oftare en mer utsatt socioekonimisk bakgrund, något som också är relaterat till fler sjukdomar och mindre stabilt arbete, skriver The Independent. 

Enligt läkaren James Nicholls ska studien inte tolkas som att alkohol är nyttigt. 
– Däremot talar resultaten för att måttligt drickande inte leder till missat arbete på grund av sjukdom, säger han till tidningen. 

Dela på Facebook
Tweeta