Deadwood-grundaren: ”Läderindustrin suger”

Vi pratar med Carl Ollson, en av grundarna av det svenska skinnvarumärket Deadwood, om hur allt började. Om varför de bara jobbar med återvunnet läder, och vilka som är hans tre favoritplagg i vårkollektionen.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2018-04-03 11:56  |  Lästid: 2 minuter

Deadwood fyllde nyligen fem år! Hur började allt?
– Deadwood föddes ur rastlöshet och en kärlek till gamla grejer. Jag och Felix öppnade en vintagebutik för att vi inte hade något bättre för oss. Och för att det kändes som en cool grej att göra, vi ville väl mest dricka öl och träffa tjejer och tänkte att det kunde vara en bra plattform för bäggedera. Butiken bestod av hälften gamla grejer och hälften nya varumärken. Och rätt snart öppnade vi upp för idén att skapa vintage-crossovers. Vi insåg att vi, genom att ta läder från gamla plagg och skapa nya jackor av det, kringgick många av de mörka baksidorna med läder- och klädproduktion. Dessutom adderade det en dimension av vintage-själ i varje plagg. Det visade sig att det var fler än vi som letade efter den perfekta skinnpajen, och det fanns många där ute som gillade den gröna galenskap som fortfarande än i dag är vårt DNA.

Ni jobbar bara med återvunnet läder. Varför?
– För att det är kul. Och för att läderindustrin suger. En miljard kor slaktas varje år i fabriksfarmer. Läder behandlas med kemikalier som är farliga för människor och miljö. Och en genomsnittlig skinnjacka bidrar till utsläpp av hundratals kilo koldioxid. Dumt att bidra ytterligare till det om vi inte behöver, tänkte vi. Sagt och gjort. I dagsläget har ungefär 20 000 personer köpt sin skinnjacka av oss, det betyder 20 000 kor som vi inte skickat till slakt. Men vi gör det också för att en gammal, lite insliten skinnjacka alltid är finare än en ny.

Hur matchar man bäst en skinnjacka?
– Med självförtroende och ett hjärta av guld.

 

Carl Ollsons favoriter ur vårkollektionen:
Deadwood-grundaren:

Cowboyjackan

”En rak, lite mer dressad skinnjacka med en liten cowboy-vibe.”

Pris: 3 000 kr.

Deadwood-grundaren:

Leopardjackan

”Vår första och bästa style. Till SS18 har vi valt leopard. Need I say more?

Pris: 3 000 kr.

Deadwood-grundaren:

Fiskevästen

”Skinnväst är aldrig en dålig idé! En hyllning till alla fiskande streetwear-fanatiker.”

Pris: 2 200 kr.

Dela på Facebook
Tweeta