Elon Musks Tesla klar för avfärd till Mars

Imorgon klockan 19:30 kommer SpaceX Falcon Heavy-raket att skicka Elon Musks Tesla Roadster ut i rymden. Målet är Mars omloppsbana där den, om allt går som det ska, kommer att sväva i evig tid. Till tonerna av David Bowies "Space Oddity".

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-02-05 13:01  |  Lästid: 2 minuter

”Falcon Heavy är fortfarande klar för start klockan 13:30 på tisdag” skrev Elon Musk på Twitter tidigt i morse. Det är då det händer. Raketmotorerna är testkörda, lasten är på plats. Allt är klart. Klockan 19:30 svensk tid kommer världens mest kraftfulla raket sedan Saturn V skjutas upp från Cape Canaveral på Floridas kust, med siktet inställt på Mars omloppsbana.

I lastkapseln längst upp i den 70 meter höga raketen står Elon Musks körsbärsröda Tesla Roadster. Under uppskjutningen kommer en docka i rymddräkt att sitta i förarstolen, lyssnande på David Bowies ”Space Oddity”. Elon Musk vet verkligen hur man skapar rubriker. 

Om allt går enligt planerna kommer raketen, Teslan, rymddockan och David Bowie att nå en omloppsbana runt mars, där den kommer att bli kvar i evig tid. Om raketen inte ”exploderar under uppskjutningen”, som Elon Musk uttryckte saken på Twitter.

Elon Musks Tesla klar för avfärd till Mars
Så här såg det ut när Falcon Heavys 27 raktetmotorer testkördes den 24 januari. Foto: skärmdump Youtube

Falcon Heavy är världens mest kraftfulla fungerande raket. Bara Nasas Saturn V, raketen som tog Neil Armstrong och gänget till Månen 1969, är kraftigare. Raketens 27 motorer har 2,3 miljoner tons lyftkraft – lika mycket som 18 Boeing 747-flygplan. Raketen är gjord för att kunna föra ut tunga sattelliter i omloppsbana och ta astronauter till månen – eller till mars. Raketen är tillräckligt kraftfull för att lyfta en hel Boeing 737 ut i rymden – med passagerare, packning och allt. 

Uppskjutningen av Falcon Heavy kommer att kosta omkring 700 miljoner kronor, och olikt andra raketuppskjutningar får SpaceX inte något statligt stöd för projektet utan finansierar allt själva.

Att ta människan till Mars har varit ett uttalat mål från Elon Musk ända sedan han grundade SpaceX för 16 år sedan. Musk vill starta en koloni där, och har sagt att han skulle vilja bli gammal och dö på den röda planeten.

Starman in Red Roadster

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Dela på Facebook
Tweeta