Den här vodkan är gjord på vete från Tjernobyl

Fri från strålning, behöver vi kanske klargöra.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2019-08-14 12:31  |  Lästid: < 1 minut

Hör och häpna, alla våghalsiga vodka-dyrkare! Ukrainska och brittiska forskare har nu tagit fram en vodkasort på sädesslag som växt runt det världsomsusade kärnkraftverket Tjernobyl, som 1986 drabbades av en allvarlig kärnkraftsolycka.

Forskarna har tjänstgjort i området i flera år för att undersöka hur platsen har återhämtat sig sedan den allvarliga härdsmältan. De startade projektet med att odla råg på en bondgård i den avstängda zonen, för att sedan bestämma sig för att framställa vodka av det.

Vodkan kallas för Atomik och spritmärket försäkrar på sin hemsida att den inte ska innehålla några förhöjda strålningsnivåer. Det enda radioaktiva ämne man kunde uppmäta efter att vodkan destillerats var små mängder av halten kol-14. Dock inte i någon högre utsträckning än vad det skulle varit i någon annan typ av drink, enligt forskarna.

Syftet med framtagningen av den strålningsfria vodkan är att forskargruppen vill visa hur marken kan användas i ekonomiska syften.
– Vi kan använda den på olika sätt och vi kan producera någonting som är helt rent från radioaktivitet, säger Gennadij Laptev vid hydrometeorologiska institutet i Kiev till BBC.

Nu siktar Atomik på att gå ut till försäljning av sin spritsort. Man planerar även att ge 75 procent av vinsten från försäljningen tillbaka till Tjernobyl för att stödja miljöarbetet i samhällen omkring den stängda zonen.

Än så länge är vodkan fortfarande i framtagningsprocessen, så att den dyker upp på Systembolaget hyllor nu i höst kanske inte är så troligt. Läs mer om vodkan på Atomiks hemsida.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-08-15 16:14