Du som julpyntar tidigt är en lyckligare människa – enligt psykologen

Det här hade man ju på känn.

Joakim Almén  |  Publicerad 2018-11-14 11:24  |  Lästid: 2 minuter

Artikeln publicerades först på Café.

När det kommer till sättet att fira jul finns det två typer av människor. Dels de cyniska traditionshatande personerna som ser sig som progressiva för att de vägrar julpynta, käka prinskorv eller ens ge julklappar. Sedan har vi de julomfamnande personerna som tycker julpynt, en noggrant tillagad dopp i grytan och alla samlade vid granen direkt efter Kalle Anka är årets absolut främsta höjdpunkt.

Well, nu visar det sig att de som julpyntar tidigare än andra personer (och givetvis de som inte julpyntar alls) är lyckligare människor.


Enligt psykoanalytikern Steve McKeown är du som kommer i julstämning tidigare snarare än senare generellt mer upprymd och peppad på livet. Något som i grunden får ses som eftersträvansvärt.

McKeown menar också att en delförklaring till varför en del vill plocka fram de där silverkulorna tidigt är för att det framkallar känslor av nostalgi. Vi tar oss tillbaka till barndomen och de problemfria åren innan relationstrubbel, hämta på dagis, räkningar och åtta till fem gjorde livet något mer tungrott.

Du som julpyntar tidigt är en lyckligare människa – enligt psykologen

– Skälen till varför man vill julpynta tidigt är oftast nostalgiska, antingen för att återuppliva magin eller för att kompensera för att man inte brytt sig tidigare, säger McKeown till Unilad och fortsätter:

– Dekorationer är helt enkelt ett ankare eller en väg till barndomens magiska känslor av spänning. Så att sätta upp juldekorationerna tidigt förlänger spänningen. Det är bitterljuvt: kanske tjänar helgdagarna som en påminnelse till de vi älskade, kanske påminner stirrandet på en julgran om den lyckliga tiden när du fortfarande trodde på jultomten.


Det slutar dock inte där. Enligt McKeown är de som pyntar utsidan av huset och gården med diverse belysning och annan utsmyckning också "snällare och mer sammanhängande" än sina grannar, vad nu det betyder.

Så kanske är det i år dags för alla julskeptiker att gå "all in for Christmas"?


Dela på Facebook
Tweeta