Ikonisk inredning: 10 designklassiker att investera i

Inredningstrender kommer och går, men designklassikerna består. King hyllar 10 tidlösa designikoner som får dig att längta hem.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-10-16 08:11  |  Lästid: 7 minuter

Flos, Taccia

Ikonisk inredning: 10 designklassiker att investera i

Achille och Pier Giacomo Castiglioni

Lamptillverkaren med flest namnkunniga designers och ikoniska belysningslösningar i portfolion är utan tvivel italienska Flos, som grundades 1962 av Dino Gavina och Cesare Cassina. Med från början var även bröderna Achille och Pier Giacomo Castiglioni, designer och arkitekt till yrket, som hjälpte det nygrundade företaget att uppnå framgång genom futuristisk design och banbrytande materialval. Inte minst det nya plastmaterialet ”cocoon”, som användes för att klä in Tobias Scarpas ikonstatusförklarade lampa Fantasma.

Lampan Taccia kommer ofta i skymundan av bröderna Castiglionis andra verk, som Snoopy och Arco, men är en bestående klassiker.


Lampan, som finns i två storlekar och i svart eller aluminium, har varit i produktion sedan 1962 och visar på hur Achille och Pier Giacomo ville vända uppochned på omvärldens föreställningar om vad en lampa kunde vara genom att ge illusionen av en uppochnedvänd taklampa.

Från 8 555 kr, Nordiska Galleriet.

Iittala, Ultima Thule

Ikonisk inredning: 10 designklassiker att investera i

Tapio Wirkkala

Det tar inte många sekunder att lista ut att inspirationen bakom Ultima Thules bruksföremål i glas är smältande is. Och ibland är just de enklaste lösningarna svårast att få till. Det ligger nämligen tusentals arbetstimmar i finslipandet av glasblåsartekniken bakom den ikonstatusförklarade kollektionen, som för tankarna till gillestugor med murriga tapeter och furuträpaneler.


Bakom Iittalas omtyckta 1960-talsserie, som gjort ordentlig comeback under de senaste åren, står finländaren Tapio Wirkkala, som satte finsk modernism på den internationella kartan.

Trots sin internationella storhet valde Tapio, som beskrivs som något av en eremit, att fortsätta sitt skapande i ensamhet långt inne i Finlands djupaste skogar. Utan möjlighet att ta sig dit med bil fick man flyga dit prototyperna – alltifrån glas- och metallobjekt till möbler, konstföremål och till och med banksedlar – med hjälp av helikopter.

Från 126 kr, Iittala.

Skultuna, Liljan

Ikonisk inredning: 10 designklassiker att investera i

Ivar Ålenius Björk


I ett försök att förbättra Svea rikes ekonomi och minska skulderna gentemot Hansan grundade Karl IX mässingsbruket Skultuna i Västmanland 1607. Planen var att förädla koppar till mässing inom den egna landgränsen, för att på så vis minska importen och i längden öka exporten av metallegeringen.

Lite drygt 400 år senare är Skultuna inte enbart hovleverantör med distribution till över 400 butiker världen över, utan ett av världens äldsta företag. Skultuna var pionjär inom den svenska formgivningen, med bland andra Hjalmar Norrström, Pierre Forsell och Sigvard Bernadotte på lönelistan, vilket är en position man arbetat hårt för att återta. Vid sidan om att anlita samtida designers som GamFratesi, Monica Förster och Claesson Koivisto Rune har man även spanat bakåt i arkiven och tiden.

I samarbete med Ivar Ålenius Björks anhöriga har Skultuna återupplivat ett antal av den skånske skulptörens ljusstakar, som ursprungligen utformades för det numera nedlagda Ystad-Metall. Ljusstaken Liljan designades för världsutställningen i New York 1939.

Från 895 kr, Nordiska Galleriet.


Carl Hansen & Søn, Y-stol

Ikonisk inredning: 10 designklassiker att investera i

Hans J Wegner

Lika omtyckt som kopierad är Y-stolen (även kallad CH24) av Carl Hansen & Søn, som tillverkats utan avbrott sedan 1950. Stolen, som på engelska fått det poetiska namnet 'Wishbone Chair', var den sista i en serie stolar som den danske designern Hans J Wegner tog fram efter att ha inspirerats av porträtt på danska handelsmän sittande i kinesiska Ming-stolar. Som den perfektionist han var flyttade Hans, som var utbildad finsnickare, in hos tillverkaren Carl Hansens familj för att kunna kontrollera hantverksprocessen in i minsta detalj.

Att stolen är ett gediget stycke genuint hantverk råder det inget tvivel om – framställningsprocessen kräver fler än 100 manuella, hantverksmässiga tillverkningsmoment. Y-formen ger användaren både komfort och stabilitet medan den handsnörda sitsen, som skapas med hjälp av ett 120 meter långt papperssnöre, bidrar till stolens slitstyrka och låga vikt.

Från 6 454 kr, Carl Hansen & Søn.


ClassiCon, E-1027Adjustable Table

Ikonisk inredning: 10 designklassiker att investera i

Eileen Gray

Under ett par år med start 2015 kunde man äntligen, efter årtionden av restaurering, besöka arkitekt och designer Eileen Grays och hennes älskare Jean Badovicis undangömda fritidshus E-1027 i Roquebrune-Cap-Martin utmed Franska rivieran.

De lyckligt lottade som fick tillträde till den numera för allmänheten stängda funkisvillan fick uppleva den i sitt originalskick och möblerad precis som då den stod färdig 1929. En av husets mest ikoniska möbler är det höj- och sänkbara sidobordet, döpt efter villan, och som designats för att Eileens syster skulle kunna äta frukost i sängen utan att smula ner. Eileen, som kom från en aristokratisk familj i Irland, var en orädd banbrytare och en av de första kvinnor som blev antagna vid Slade School of Art i London.

Hon tillbringade större delen av sitt liv i Paris, där hon 1922 öppnade ett kombinerat galleri och inredningsstudio. Eileen, som dessutom var öppet bisexuell, höll på med det hon älskade mest – att designa – långt efter att hon fyllt 90.


Från 8 075 kr, Nordiska Galleriet.

Alessi, II Bar

Ikonisk inredning: 10 designklassiker att investera i

Ettore Sottsass

Ettore Sottsass, gudfadern till italiensk coolhet, var en designer och arkitekt med ikoner som Dylan, Picasso och Hemingway i vänkretsen. Det sociala geniets claim to fame var medgrundandet av Memphis 1980, ett kollektiv bestående av kreatörer som ifrågasatte vedertagna designprinciper.

Med hjälp av oväntade former, djärva färgval och billiga material kastade gruppen omkull många av de normer som designvärlden byggde på. Men att sätta ett likhetstecken mellan Ettore och Memphis vore ett misstag – han var mycket mer än en enstaka estetisk stil eller en relativt kortlivad rörelse.


Född i Innsbruck 1917 växte Ettore upp med att titta på när hans far, som var arkitekt, ritade olika projekt. Efter att ha provat vingarna i en rad olika kreativa yrken, bland annat som arkitekt och art director, skiftade fokuset till industridesign. Hans mål med sitt skapande var att inte enbart designa ytterligare en konsumentprodukt, utan att försöka uppnå en djupare koppling till omvärlden. Barserien för Alessi från 1979 baseras på djupgående studier i hur professionella bartenders använder olika barredskap.

Från 390 kr, Alessi.

Gubi, Adnet Circular Wall Mirror

Ikonisk inredning: 10 designklassiker att investera i

Jacques Adnet

Den danska möbeltillverkaren Gubi har en imponerande lista designklassiker i sitt sortiment, som inkluderar pjäser från bland andra svenska Greta M Grossman, italienska Gio Ponti och britten Robert Dudley Best. Vår favorit i skaran av designers är nog ändå fransmannen Jacques Adnet, som var en riktig avantgardist och en jäkel på att plocka upp och använda sig av de senaste trenderna i sitt skapande.


Jacques var ett lovande stjärnskott under art déco-eran och utsågs redan som 25-åring till en av tidens mest lovande unga designers av Salon d'Automne och Les Expositions des Arts Decoratifs. Den ryttarinspirerande läderklädda spegeln, som skapades i samband med ett samarbete för det franska modehuset Hermès 1946, visar exempel på Jacques innovativa grepp. Han var en av de första att integrera metall, glas och läder i konstruktionen och dekorationen av sina möbelpjäser.

Från 6 395 kr, Nordiska Galleriet.

Northern, Birdy

Ikonisk inredning: 10 designklassiker att investera i

Birger Dahl

Även unga designvarumärken inser fördelen med att krydda sin kollektion av nykläckt design med enstaka gamlingar i gamet. Ett ypperligt exempel är norska Northern, som under Stockholm Furniture Fair tidigare i år påbörjade sin förvandling från lamptillverkare till något mer trendriktigt – ett design- och livsstilsvarumärke.


Lampan Birdy, som finns i både vägghängd och stående variant, är ett synnerligen lyckat exempel på hur gammal trots allt är äldst. Den i modernistisk stil formgivna lampan, ritad av Birger Dahl 1952 och ursprungligen lanserad under namnet s-30016, hyllades vitt och brett och vann guldmedalj under Milanotriennalen ett par år senare.

De cirklar, koniska former, cylindrar och rena linjer som Birger frekvent använde sig av i sin design återfinns i Birdy, som i sin enkla silhuett för tankarna till en pickande fågel. Hans sätt att framhäva lampornas enkla former utan att dölja dem bakom detaljer och annan onödig utsmyckning gjorde honom till en av Norges – och kanske Skandinaviens – mest uppskattade ljusdesigners. Och det är just detta enkla, nästan naiva, formspråk som gör att Birdy känns lika rätt i tiden som när den skapades.

Från 2 690 kr, Northern.

Spectrum, SZ 02

Ikonisk inredning: 10 designklassiker att investera i

Martin Visser


Under den nederländska efterkrigstiden kämpade många möbeltillverkare för sin överlevnad. Designentreprenören Piet Blijenburg såg en lucka i marknaden och red på den amerikanska Good Design-rörelsens framgångar (som förespråkade design som uttryckte en hälsosam och aktiv livsstil till rimliga priser) i samband med lanseringen av varumärket 't Spectrum.

Martin Vissers stålrörsmöbler, som tidigt fick rykte om sig att vara ekonomiska, funktionella och slitstarka, stod symbol för detta nederländska svar på Ikea. Visser själv handplockades från varuhuset de Bijenkorf (Amsterdams NK) möbelavdelning för att bli chefsdesigner på det nybildade bolaget.

1974 dukade 't Spectrum under i konkurs, vilket ledde till att Visser förlorade copyright till samtliga sina verk och tappade lusten att designa under flera år. Men skam den som ger sig – 1980-talets comeback visade på en ny sida av Visser, som då experimenterade med oväntade material. Den klassiska fåtöljen SZ 02, som nytillverkas av Spectrum, är tre centimeter högre än originalet för att passa användarens genomsnittslängd anno 2018 bättre.

Från 7 500 kr, Temporärt.


Stengods

Ikonisk inredning: 10 designklassiker att investera i

Stig Lindberg

Inbitna samlare har länge trånat efter stengods från Stig Lindberg, Berndt Friberg, Gunnar Nylund, Wilhelm Kåge och Carl-Harry Stålhane och de andra toppnamnen från den svenska konstindustrins guldålder under 1940–1960-talen. Men i dagens sökande efter unika, handgjorda detaljer för hemmet har intresset kring stengods – en typ av keramik gjord på stengodslera som bränts i 1 280 grader – ökat explosionsartat i stugorna.

Stig Lindberg, som ansågs vara en av 1900-talets främsta svenska formgivare, fick en knackig start under sin uppväxt i Umeå. Självförtroendet återfanns dock när han som nybliven Stockholmsbo fick sommarjobb på Gustavsbergs Porslinsfabrik. Där tog karriären, under ledning av Kåge, ordentlig fart. Stig utmärkte sig genom sina idéer och sin skicklighet, vilket ledde till att han 1949 efterträdde Kåge som fabrikens konstnärliga ledare.

Tack vare Stigs höga produktivitet finns pjäserna fortfarande att finna lite varstans, från de obskyra loppisbodarna till de stora auktionshusen. Vilket är helt i linje med Stigs demokratiska tanke om att design inte bara är för överklassen, och att samhället blir bättre om invånarna har vackra saker omkring sig.


Från 16 000 kr, Nordlings Antik.

Läs också:



Dela på Facebook
Tweeta