”En kostym som sitter bra känns som en lyxig pyjamas.”

Dag Granath, en av grundarna bakom det svenska skrädderivarumärket Atelier Saman Amel, berättar om fördelarna med måttsytt.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-05-24 08:55  |  Lästid: 2 minuter

För den som eventuellt har missat, vad är Atelier Saman Amel?
– Atelier Saman Amel är ett kontemporärt custom made-skrädderi baserat i Stockholm och London. Företaget drivs av mig och min bästa vän Saman Amel. Estetiskt kombinerar vi klassisk italiensk hantverkstradition med en essentialistisk designapproach.

Vilket är det vanligaste misstag folk gör när de köper kostym?
– Kläder i allmänhet, och kostymer i synnerhet, handlar om att skapa en tilltalande helhet. Ett misstag som är lätt att göra är att i stället lägga fokus på en specifik detalj för att få maximal effekt. Det kan vara överdimensionerade slag, ett tyg med ett spexigt mönster eller kontrasterande knapphål. Detaljer är spännande att experimentera med, men det får inte bli de extravaganta detaljerna som sätter tonen för hela kostymen.

Vilka färger och material satsar ni på i vår och sommar?
– Vi har alltid hållit oss till en relativt monokrom färgskala. Generellt är både jag och Saman intresserade av att hitta färger som ligger i de kallare tonarterna.Vad det innebär just denna säsong är att vi jobbar mycket med beige som saknar inslag av gult samt brunt som går mer mot grått än rött. Det låter kanske nördigt, men kallare toner passar generellt bättre i urbana miljöer; i alla fall på lite nordligare breddgrader.

Varför ska man köpa en måttsydd kostym från Atelier Saman Amel?
– För att när du har en kostym som sitter bra på riktigt så känns det som att ha på sig en lyxig pyjamas.

 

Här är Dag Granaths favoriter ur vår- och sommarkollektionen.

 

”En kostym som sitter bra känns som en lyxig pyjamas.”

Tröjan
Vit, v-ringad kashmirtröja från Loro Piana – det ultimata mötet mellan komfort och lyx. Vi slår även ett slag för v-halsen som vi tycker är väldigt underskattad. 4 500 kr.

”En kostym som sitter bra känns som en lyxig pyjamas.”

Kavajen
Taupe är den där svårplacerade färgen som rör sig i gränslandet mellan beige och grå. Passar utmärkt som komplement till bas­färger som grå, blå och vit. 14 000 kr.

”En kostym som sitter bra känns som en lyxig pyjamas.”

T-shirten
Stickad T-shirt i merceriserad bomull. Materialet, den höga halsen och den något längre ärmen ger en mer klädd känsla än vanliga T-shirts. 2 200 kr.

Dela på Facebook
Tweeta