Designerns val: Eytys väljer sommarens nyckelplagg

Eytys medgrundare Max Schiller väljer sina favoriter ur vårkollektionen.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2023-05-30 18:02  |  Lästid: 2 minuter

Ni firar tio år som varumärke 2023. Vad är du mest nöjd med att ha uträttat hittills? 

– Jag är stolt över hur vi med Eytys har skapat en plattform för fantastiska kreatörer, ofta i begynnelsen av deras karriärer. Två exempel är rapparen Yung Lean och stylisten, chefredaktören och Off White-designern IB Kamara från Sierra Leone. 

Vad har du inspirerats av när ni designat vårkollektionen 2023?

– Den är inspirerad av 90-talets mest stylish triangeldrama när britpopikonerna Damon Albarn (sångare i Blur) började dejta Justine Frischmann (sångerska i Elastica) medan hon fortfarande var ihop med Brett Anderson (sångare i Suede). Fantastiska bilder och intervjucitat från tiden kring detta kärleksdrama var startskottet för kollektionen.

Finns det en speciell Eytys-look, och hur ser den i så fall ut?

– Våra rejäla boots, gärna modellen Ortega, baggy Benz jeans och den oversizade, långa dubbelknäppta ullrocken Genesis. 

Eytys fokuserar mycket på denim i vår. Vilket är dina privata favoritjeans?

– Ett par av de första prototyperna av våra baggy Benz-jeans i rådenim som jag under sex år har slitit ner till oigen-kännlighet.

Eytys säljs i många länder i världen, vilken stad skulle du helst vilja öppna en egen butik i just nu? 

– Tokyo är den stad jag helst åker till för att få inspiration och energi, och det är en stad där Eytys alltid har haft ett starkt fäste. Där drömmer jag om att bygga en egen butik.

Vilken är den största utmaningen för modebranschen de närmaste åren?

– Modebranschen har växt i en sällan skådad takt det senaste decenniet. Jag tror att de närmaste åren kommer att se en hälsosam nedtrappning av tempot, vilket kan bli en utmaning för många bolag. Kunder kommer att ställa högre krav på produkter och varumärken för att öppna plånboken.

Tre favoriter

Skjortan

”Vi kallar dessa våra breeze shirts. En, vid första anblick, rätt klassisk skjortmodell som är behandlad med laserteknik som skapar små hål i tyget som ger skjortan en fin look och intressant textur. Skjortan kommer i olika färger i linne eller bomull och är perfekt för varma dagar.” 3 200 kr.

Jeansen

”Eytys första baggymodell Benz, som introducerades 2018, kommer i en rad utföranden. Min favorit är en variant i en blå vintage-tvätt med ett tantigt blomstertryck som vi har utvecklat tillsammans med en fabrik i Italien som gjorde Helmut Lang-jeansen på 90-talet.” 3 400 kr.

Sneakers

”Santos är riktigt bekväma sneakers inspirerade av ett par inomhussportskor från 1970-talet som jag hittade på en secondhandmarknad jämte en motorväg nån timme utanför Tokyo. De är i mjukt, följsamt skinn med sula i rågummi och grafisk logo i 3D-brodyr.” 2 000 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-05-30 18:02