Designproffsens tips: Så fyndar du på auktion

Utveckla en näsa för dansk designdynamit, en guide i tre delar.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2021-08-24 15:43  |  Lästid: 5 minuter

På jakt efter morgondagens designfynd, trött på lågprismöbler som inte håller i längden eller mest lite sugen på känna dig som en bättre människa? King tog hjälp av tre design- och auktionsproffs för att hjälpa dig att hitta rätt bland auktionshus och loppisar i höst.

Hanna Nova Beatrice
Grundare och chefredaktör för The New Era Magazine, ett internationellt magasin om skandinavisk design. 

@novabeatrice

Hur ser dina auktionsvanor ut?

– Jag använder auktioner lika mycket som research och inspiration som för aktivt sökande. Jakten är en skolning i sig, jag lär mig ofta något nytt, upptäcker en ny form eller får en ny respekt för något jag tidigare ratade. 

Vilka trender ser du inom designvärlden just nu? 

– Småskalighet, lokaltillverkat och en ny stjärnstatus för hantverket. På sikt kommer det nog att leda till mer egensinniga hem, där vi vågar stå för den egna smaken och där status sitter mindre i varumärke och mer i möbelns kvalitet. Efter att ha tillbringat galet mycket tid i våra hem vill vi skala bort och ha ett hem som det går att röra sig i. Vi gör oss av med allt överflödigt. Jag tror att det senaste året har påverkat vår syn på ägandet på djupet. 

Bild: Auctionet.

Är det några perioder, formgivare eller material som är på uppgång?

– Jag tror att vi vänder oss till auktionshus och second hand för att vi i allt större utsträckning vill ha något unikt. Det är så klart både långsiktigt och miljösmart, men det är också en del av att hitta ett särskilt hantverk, en ovanlig textil, en ny form som bryter av det monotona. Vi letar efter sådant som berör oss och som vi kan ladda med ett värde som sträcker sig längre än en snabb transaktion. Kända namn och överkonsumerade klassiker är mindre kul. 

Vad letar du själv efter på auktionshus och loppisar just nu?

– Just nu letar jag efter Erik Höglunds vinglas Fars glas från 1971 för Boda Glasbruk. Över lag är jag intresserad av bruksglas från 70-talet med tydlig och rundad form. Jag är även inne i en period när jag söker mycket på äldre svenska stolar samt belysning från 80-talet. 

Sara Bourke
Pr- och varumärkesansvarig på auktionshuset Bukowskis. 

@bukowskis

Vilka trender finns  inom designvärlden just nu? 

– Den stora trenden är att vi söker det unika, ett föremål producerat i en begränsad upplaga. Det är i dag viktigare att kunna berätta något om vår inredning eller ett konstverk, vilken proveniens de har, vem som är formgivaren och vad det säger om tiden vi lever i. Något som vi ser är särskilt populärt just nu är stora dekorativa föremål som man kan inreda sitt hem med: skulpturer, väggdekorationer och vaser från formgivare som Gunnar Nylund, Carl-Harry Stålhane, Berndt Friberg och Wilhelm Kåge. 

Keramik från Carl-Harry Stålhane.

Vilka formgivare är på uppgång?

– Vi har sedan ett par år ett explosionsartat intresse internationellt för design från de perioder som vi kallar Swedish grace och Swedish modern, design från tidigt 1900-tal av formgivare som Axel Einar Hjorth, Märta Måås--Fjetterström, Josef Frank, Estrid Ericson och Uno Åhrén för Firma Svenskt Tenn, Hans Bergström, för att nämna några. På uppgång ser vi Otto Schulz, en formgivare som är helt rätt i tiden om man ser till hur det ser ut i de främsta inredningsmagasinen -världen över. Även skulptur är otroligt prisvärt i dag jämfört med traditionellt måleri, så där kan man också tänka sig en uppgång framöver.

Vad är dina bästa fyndtips?

– Ladda ner Bukowskis app! Ska du fynda behöver du dock våga gå emot strömmen och köpa det som ingen annan just nu vill ha. Hade du köpt ett ”Utö”-bord av Axel Einar Hjorth för 15 år sedan hade du i dag kunnat sälja det för uppåt 150 000 kr på auktion. När det kommer till konst så finns det inget lika prisvärt som grafik, vilket också är en perfekt inkörsport för någon som är intresserad av att börja samla konst. Man kan få fantastiska verk av konstnärer vars övriga verk i dag kostar miljontals kronor. Sätt en bevakning på namn som Sonia Delaunay, Antoni Tàpies, Joan Miró och Fernandez Arman – jag lovar att du inte kommer att bli besviken.   

Michelle Meadows
Skådespelare och inredningsjournalist.

@michellemeadows

Vad letar du själv efter på auktionshus och loppisar just nu?

– Ett bra sätt att undvika galna spontanköp är att använda sig av bevakningar och endast tillåta sig att titta på det som dyker upp där. Andra med mer självbehärskning (eller som vet att de lätt kan sälja vidare sina saker) får njuta av planlöst skrollande, men efter att jag råkade köpa en märklig uppstoppad fågel från USA för 5 000 kr är det slut med det för egen del. Jag har bevakningar på alla de självklara platserna; Blocket, Tradera, Ebay, Auctionet och Facebook marketplace. 

Kurt Østervig-stol, bild från Stockholm Auktionsverk.

Vad är dina bästa investeringstips?

– Även det som ser slitet ut går att fräscha upp. Jag lämnade in en av mina Kurt Østervig-stolar till Spågan Möbelkonservering och den ser som ny ut efter det. Vill man se sitt köp som en framtida investering ska man inte köpa något som är supertrendigt, för det kommer vi garanterat att tröttna på. Hitta i stället unika saker från spännande formgivare. Är man bra på att förutse trender kan man alltidköpa på sig och sälja strax efter, men då bör man vara säker på sin sak. Personligen har jag aldrig köpt design som en investering, utan alltid köpt saker jag gått i gång på och som jag vill glädjas åt hemma – oavsett vad andra tycker om det och vad dess andrahandsvärde är.

Är det några perioder eller material som är på uppgång?

– Det fortsätter vara naturmaterial som gäller men även i andra färger än enbart de naturliga. Riktigt gamla saker med mer än 100 år på nacken, till exempel skålar i keramik eller trä, grundar oss och får gärna stå framme. Fotokonst är på väg bort och vi plockar ner galleriväggen och sätter ett stort konstverk på dess plats.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-08-24 15:43