Din guide till ett liv på sadel, del 1

Det pågår en cykelboom i landet och allt fler inser fördelarna med att slippa trängsel och köer – och få gratis motion på köpet. Men hur sköter man om den? Och hur bra är träningen? Vi har pratat med de som vet ger dig en matig guide innan du hämtar din tvåhjulade vän i källarförrådet.

Anders Carlén  |  Publicerad 2011-06-14 09:48  |  Lästid: < 1 minuter
Bild 429489


Linus Lindgren och Rickard Ölander på svenska kvalitetscykeltillverkarna Nishiki (cykeln på bilden ovan), vad bör man göra när man plockar fram en gammal, avdankad cykel?

– Det absolut första du behöver göra är att spola av och rengöra cykeln. Pallar du inte att göra det själv är det bara att lämna in den för lättare service på närmaste cykelmek, det kostar inte många slantar. Det som behöver göras är annars att gå igenom cykeln och justera växlar, kanske rikta upp fälgarna, smörja kedjan och kolla så allt sitter ihop som det ska. Om du gör det här inför varje säsong kommer cykeln hålla i evigheter. Men vill du inte skita ner dig, eller har tummen mitt i handen, rekommenderar vi verkligen att du låter ett proffs titta på grejerna.

Stefan Larsén, chefredaktör på Kadens, ger fem anledningar till att just du borde cykla:
Snällt mot kroppen: Det är en mycket skonsam och mjuk form av konditionsträning, vilket gör att man både kan köra långt, och se mycket, och att man håller långt upp i åren som cyklist.  



Bygger kondition:
Cykel är en klassisk konditions- och uthållighetssport. Starka ben kommer på köpet, men för resten av kroppen är det klokt att komplettera med lite allroundstyrketräning.


Bygger muskler:
Lårens fram- och baksidor, vaderna samt gluteus maximus – stora sätesmuskeln – får arbeta mest, utöver hjärtat då. Men även rygg- och magmuskler aktiveras en hel del när man cyklar. På mountainbike får även överkroppsmusklerna jobba.


Lätt att variera:
Mountainbike ger god cykelteknik och högt syreupptag, samt kräver lite mer överkroppsstyrka än landsväg. Landsväg är i allmänhet mer inriktat på uthållighet, men med intervaller kan man även få grymt bra syreupptagsträning.


Du får köpa roliga teknikprylar:
En kombinerad pulsmätare och cykeldator är ett bra hjälpmedel. Både för att se intensitet och få lite koll på sträckor och tider. En riktigt kul sådan variant är de nya gps-baserade cykeldatorerna som även har karta och massor med annan information att grotta ner sig i.Bild 429490
Stefan Larsén.


Dela på Facebook
Tweeta