Din guide till ett liv på sadel, del 2

I vår andra och avslutande guidedel om cykling tar vi upp hur mycket det får kosta och vilken typ av träning du får för besväret.

Anders Carlén  |  Publicerad 2011-06-15 06:44  |  Lästid: 1 minut

Bild 429487

Cykeltidningen Kadens chefredaktör Stefan Larsén, om jag springer en timme i dag, hur många timmar på cykel blir det omvandlat till?

– Svårt att jämföra rakt av, men i allmänhet får man cykla lite längre i tid för att få samma effekt jämfört med löpning. Å andra sidan klarar man att cykla längre i tid och

även flera dagar i rad eftersom det är så skonsamt. Löpning är väldigt tidseffektiv konditionsträning, men sliter mycket mer på kroppen – särskilt om man är ovan.


Hur ökar jag uthålligheten på bästa sätt?

– Satsa till att börja med på korta pass på runt en timme med en ganska hög trampfrekvens (90-100 varv per minut). Det kräver ganska lätta växlar, så intensiteten och farten blir inte så hög. När du känner dig bekväm med det kan du öka distansen stegvis. Ett riktmärke brukar vara cirka tio procent per vecka, men är man bra grundtränad så kan man ofta öka med mer än så, bara intensiteten inte är för hög. Tar man det bara lugnt och inte tokkör så går det ganska fort att komma upp i pass på runt tre timmar eller mer.
Och hur mycket får det kosta?

När det gäller nya cyklar får man mest pang för sina slantar i intervallet 15-25 000 kronor, men det finns bra alternativ för motionscykling även under 10 000. Man bör även tänka på att kringutrustningen kostar en slant. Pedaler ingår exempelvis, faktiskt, sällan i nya och lite mer avancerade cyklar. Skor, hjälm, kläder, flaskor, pump med mera går loss på några tusenlappar till. Ett tips är att försöka få med så mycket extrautrustning som möjligt i priset när du förhandlar om dina nya cykel i butiken.

När det gäller cyklarna så är det mycket hajp kring kolfiberramar idag, men man får väldigt mycket åkkvalitet om man i stället satsar på en fin aluminiumram med kolfibergaffel. Då kan du för under 20 000 spänn få en cykel som för bara tio år sen hade varit i Tour de France-klass.

Dela på Facebook
Tweeta