Dom Pérignon Vintage 2010: ”En fantastisk vintagechampagne”

Kraftiga oväder höll på att förstöra vinskörden 2010, men Dom Pérignon lyckades rädda delar av den. Det var tur, för nu kan det anrika champagnehuset presentera en av sina bästa vintagechampagner någonsin.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2020-08-14 12:46  |  Lästid: 2 minuter

2010 förstördes stora delar av skörden i det franska vindistriktet Champagne av kraftiga höstregn. Men ett snabbt beslut i början av september samma år gjorde att champagnehuset Dom Pérignon kunde rädda delar av sin skörd och det visade sig senare att Pinot Noir-druvorna var de bästa på 30 år. Tillsammans med Chardonnay-druvorna uppstod en intensitet, balanserad textur och struktur i perfekt harmoni. Årgången hade bokstavligen räddats från att drunkna.

”Vi följde vår magkänsla och offrade stora delar av skörden 2010 för att kunna rädda de bästa druvorna, och vi lyckades skapa en fantastisk vintagechampagne”, säger Vincent Chaperon, källarmästare på Dom Pérignon.

Dom Pérignons källarmästare Vincent Chaperon.

Doften är fruktig och söt av tropiska frukter som grön mango, melon och ananas. Doften övergår till toner av citrus så som apelsinzest och mandarin. Smaken är bred, generös och harmonisk balans följs av en vibrerande pepprig känsla, med fräsch och exklusiv eftersmak.

”Dom Pérignon Vintage 2010 var en djärv satsning och frukten av ett oöverträffat åtagande att uttrycka naturen, i kombination med friheten som gör dessa ansträngningar möjliga. Tiden som passerat avslöjar årgångens storhet och Dom Pérignon är bland de få som kan vittna om detta”, säger Vincent Chaperon.

Dom Pérignon Vintage 2010.

Efter tio år av långsam mognad är nu Dom Pérignon Vintage 2010 redo att lanseras. Från och med första veckan i september finns champagnen på Systembolaget med artikelnummer 7428. Priset ligger på 1 699 kronor (750 ml). Skål!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-08-14 12:46