Drick öl på rätt sätt

Ölet har gjort en klassresa från sunkhak till finsalong. Sam Calagione, aktuell i tv-programmet Ölmästarna och grundare av det hypade ölbryggeriet Dog Head Brewery, guidar dig till rätt maltetikett.

Redaktionen  |  Publicerad 2011-05-06 09:40  |  Lästid: < 1 minuter

Bild 429776
Systembolagets ölnyheter i april.

 

Våga vara promiskuös

Ända sedan den neolitiska revolutionen, då människan gick från att leva som nomader till att försörja sig genom jordbruk och djurhållning har det bryggts öl så den samlade kunskapen är monumental. Våga testa dig fram och var inte rädd för att välja bort giganterna till förmån för öl från mindre bryggerier.


 

Ta tempen på allvar

Efter fysisk ansträngning är det få saker som lockar mer än en riktigt kall öl. Men faktum är att kylan paralyserar dina smakreceptorer, och gör det svårt att känna smaker överhuvudtaget. Därför bör du, i alla andra fall än ovan nämnda, ta fram ölen från kylskåpet 20-30 minuter innan du ska dricka den. Först då blir den rätt tempererad och du kan känna vad din öl faktiskt smakar.

 


Matcha med maten

Till exempelvis kött och pastasåser bör du välja en ale. Ju mer maten smakar, desto mer karaktärsstark bör din ale vara. Till fisk och annan lättare mat passar en lager med lättare och friskare toner bäst. Precis som med vin gäller det att försök finna samma karaktär hos din öl som finns i maten. En grundtanke är att en ale ersätter rött vin och att lageröl ersätter vitt vin.

 

Testa öl till desserten


Gillar du choklad efter maten kan du med fördel matcha kakaosmakerna på tallriken med en Imperial Stout eller en porter. De rostade tonerna är desamma som i mörk choklad och tillsammans är de en vinnande duo.

 

Ölen på bilden överst i artikeln kan du läsa mer om här.

Av: Joakim Skoglund

Dela på Facebook
Tweeta