Dricks – var, när, hur?

Svårt att hålla koll på vad som gäller i dricksväg jorden runt? King ger dig tipsen till ett antal utvalda resmål.

Redaktionen  |  Publicerad 2011-10-24 13:24  |  Lästid: 2 minuter
Dricks – var, när, hur?

Italien

Dricksen
tas ofta ut på notan i form av Coperto, är man riktigt nöjd kan man såklart
lägga till ytterligare lite.

Spanien och
Portugal


Inga tydliga traditioner när det gäller dricks men de flesta
servitörer är tacksamma för en extra slant som tack för god service.

Frankrike

Är man
nöjd kan man lämna lite extra på bordet. Det anses dock direkt ohövligt och
genant att ge en servitör eller servitris dricks direkt i handen.

USA


Här ger man gärna 15 eller till och
med 20 procent i dricks. Och det är många som förväntar sig dricks, såväl
servitören på restaurangen och taxichauffören som den som tar upp dina väskor
till hotellrummet.

Egypten

I många
muslimska länder, är det svårt att veta ifall man ska ge dricks eller inte. Baksheesh, som det heter, begärs gärna
från olika håll, vare sig man fått hjälp med att hitta vägen eller någon annan
liten tjänst. Man behöver dock inte ge dricks varje gång det begärs – och
taxichaufförer ger man inte dricks. I stället kommer man oftast överens om ett
fast pris i förväg.

Turkiet


Vanan att
ge dricks inte särskilt etablerad. Där kan ett leende räcka långt eller kanske
en liten gåva ifall det är befogat.

Asien

På många
håll i ställer man sig helt främmande till dricks, och det kan i vissa fall
vara direkt olämpligt. Här får man känna sig fram från land till land eftersom
västerländska seder har påverkat de ursprungliga traditionerna. 

OBS: Det kan vara lockande att göra sig av med sina
småpengar i form av dricks, men det anses i de flesta länder som
mycket oartigt. Att lämna för lite dricks är också värre än att inte lämna
någon alls.


Dela på Facebook
Tweeta