Dubai bygger världens första roterande skyskrapa

Den 388 meter höga byggnaden ändrar ständigt form.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-07-04 13:07  |  Lästid: 2 minuter

Dubai är redan hem till många av värdens moderna underverk. Här finns världens högsta byggnad, världens största galleria och världens största konstgjorda ö.

Och nu planeras nästa rekordbyggnad – Dynamic Tower. Världens första roterande skyskrapa.

Den planerade byggnaden, som också går under namnen Dynamic Architecture Building och Da Vinci-tornet, är en 388 meter hög skyskrapa med 80 våningar som alla är individuellt monterade i husets stomme – och som därför kan rotera fritt oberoende av varandra. Det innebär att byggnaden ständigt ändrar form. Våningsplanen ska kunna göra ett varv runt stommen på tre timmar.

 

Idén till den spektakulära byggnaden kommer från den italiensk-israeliska arkitekten David Fischer på arkitektfirman Dynamic Architecture. Han fick idén när han tittade ut genom fönstret i Olympic Tower på Manhattan i New York.
– Jag noterade att man kunde se både East River och Hudson River från olika platser i byggnaden, skriver han på  Dynamic Architectures hemsida.
– Så jag tänkte för mig själv, varför roterar vi inte hela våningen? På det sättet kan alla se både East River, Hudson River och Saint Patrick’s-katedralen.

Fisher pitchade idén redan 2008, men det dröjde innan idén tog fart. År 2017 meddelade Dynamic Architectures att att den roterande byggnaden ska pryda Dubais skyline till år 2020. Den kommer då att vara en av Dubais högsta byggnader.

Dubai bygger världens första roterande skyskrapa
Foto: Dynamic Architecture

De roterande våningsplanen kommer inte att vara de enda tekniska finesserna i byggnaden.

Enligt planerna kommer det att finnas vindturbiner mellan våningsplanen, som tillsammans med solceller på taket kommer att försörja både tornet och fem andra mindre byggnader med energi.

Våningsplanen byggs som moduler i stål, aluminium och kolfiber, och sätts ihop i en fabrik innan de fraktas till byggplatsen och monteras i byggnadens betongkärna – det blir första gången en skyskrapa byggs på det sättet. I kärnan kommer det finnas en hiss som är tillräckligt stor för att låta de boende i byggnaden ta med sig sina bilar upp till lägenheterna.

Byggnaden sägs kosta någonstans runt 330 miljoner dollar, knappt tre miljarder kronor. Den som är sugen på en lägenhet i byggnaden vår vara beredd att betala någonstans mellan 35 och 350 miljoner kronor, skriver CNN.

Dela på Facebook
Tweeta