Dugges Bryggeri öppnar designrestaurang med ölfokus

Skandinavisk mat och en terrazzobar gjord på krossade ölflaskor är några av ingredienserna på bryggeriet Dugges nya restaurang.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2021-01-29 14:13  |  Lästid: 2 minuter

Bar- och restaurangbranschen har haft ett tufft år, men med korsade fingrar, knutna nävar och skumprydda mustascher ska nu mikrobryggeriet Dugges öppna en storsatsande restaurang i Göteborg.

Tillsammans med formgivaren och inredningsarkitekten Staffan Holm har bryggeriet öppnat restaurangen och ölbaren Pils. Det var när bryggarkollegorna på Omnipollo tvingades stänga sin restaurang i Linné i Göteborg som Dugges fick en förfrågan om att ta över lokalen. Tanken har varit att överföra egenskaperna hos bryggeriets lageröl med samma namn till en restauranginteriör.

– Konceptet med att inspireras av Dugges ölsorter till restauranger är intressant och spännande men samtidigt utmanande. Med tanke på att det i det här fallet handlade om Dugges Pils fanns det bilder av en ölstuga i bakhuvudet, men kombinerat med den betydligt sobrare känslan hos en vinbar. Tillsammans med Pils färgstarka grafiska profil växte en vision om färger och material fram, säger Staffan Holm. 

Färger och formar har plockats upp från bryggeriets mönstervärld. Baren är gjord i terrazzo från Herrljunga med insprängt glas från ölflaskor, och den gröna bröstpanelen ska ses som en blinkning till klassiska ölstugor. Den skandinaviskt inspirerade menyn har tagits fram tillsammans med stjärnkocken Gustav Trädgårdh, som bland annat vann årets kock 2010. 

Dugges Bryggeri är ett av de mest prisade mikrobryggerierna i Sverige, och har sedan starten 2005 tagit hem flera prestigefyllda utmärkelser. Restaurangen på Plantagegatan har precis öppnat, men bryggeriet tycks ha fått mersmak.

– Vi drömmer om att få starta en surölsbar baserad på vår mango-, passionsfrukts- och persikosuris Tropic Thunder. Tänk palmer, frukt och lampor! Numera gör vi ju inte heller bara öl så en liten hål-i-väggen-ginbar med ölcocktails hade också varit kul. Givetvis med vår egen gin, säger Tomas Halberstad, som är brand manager för Dugges.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-01-29 14:13