Vd:n tipsar: Så shoppar du miljösmart

Elin Frendberg arbetar med hållbart mode. Tillsammans med Miljömärkningen Svanen vill hon lyfta en av modebranschen största utmaningar; att konsumera och producera mer hållbart mode. Här är tre snabba frågor till Elin.

Redaktionen  |  Publicerad 2017-02-10 09:00  |  Lästid: 3 minuter

Elin Frendberg är vd på Swedish Fashion Council och arbetar med frågor kring hållbarhet inom modevärlden. Hennes arbetete började när hon satt i styrelsen för Mistra, ett av världens största forskningsprojekt för hållbart mode vars vision är att förändra hela systemet för modeproduktion, från råvaror till strategisk design, konsumtion och återvinning. 

Vad innebär ”hållbart mode”?

– Det innebär en massa olika saker och det finns ingen heltäckande definition. Det kan handla om att man gör ett bättre val ur ett socialt, miljömässigt eller ekonomiskt perspektiv. Det finns ett flertal olika hållbarhetsmärkningar idag som handlar om alltifrån att man använt ekologiska eller återvunna fibrer, mindre vatten eller kemikalier i produktionen. Nu har till exempel de första Svanenmärkta jeansen kommit men det finns också andra bra märkningar som GOTS, Bra Miljöval, EU Ecolabel, Blue Sign, Better Cotton mfl.


Hur kan man shoppa på ett mer miljömässigt sätt?

– Här i Sverige finns det idag en stor andel mer hållbara plagg i våra butiker, jag tror inte att vi konsumenter har hängt med på hur fort bolagen nu går över till ett grönare sortiment. Hos vissa kedjor består idag nästan hälften av sortimentet av bättre val och det är nu viktigt att vi stöttar dem genom att välja dem framför konventionellt producerade plagg så att de kan fortsätta att satsa hållbart. Leta efter certifieringar eller efter material som ekologisk bomull, återvunnen polyester eller naturmaterial som ull eller lin. Spana särskilt efter material som Lyocell, Tencel eller Modal som består av träfibrer som går att kompostera. Många modeföretag skyltar inte med sitt hållbarhetsarbete så börja med att läsa "innehållsförteckningen" när du handlar. Att shoppa mer hållbart kan också vara att man använder mer hållbara affärsmodeller, köper vintage, hyr eller handlar via tjänster som Sellpy, Tradera, Blocket, facebookgrupper eller klädbytardagar.

Vd:n tipsar: Så shoppar du miljösmart
Foto: Istock

Hur kan man tänka i sin vardag för att vara mer hållbar?

– Man kan gå igenom sin garderob med jämna mellanrum för att ha koll på vad man använder och inte, laga och reparera sina trasiga kläder och lämna in det man inte använder till återvinning. Viktigt är också att inte tvätta lika ofta utan istället vädra mer och att tvätta på lägre temperaturer med mer miljövänliga tvättmedel och inte använda sköljmedel. Men viktigast av allt för att få ner ett plaggs klimatpåverkan är att inte ta bilen till butiken och att använda plagget fler gånger, om du använder ett plagg tre gånger till minskar plaggets miljöpåverkan med 68%. Idag pratar man om UPI i modebranschen, use per item och en högre UPI är en mer hållbar konsumtion. 


Elin om utvecklingen i Sverige:

– I Sverige har vi flera pionjärer som jobbar hårt och eftersom vi har både forskning, industri och värnar hållbar konsumtion så har vi bra förutsättningar för att pusha utvecklingen framåt globalt. H&M blev nyligen utsedd till en av världens viktigaste aktörer för att skapa en mer hållbar planet (det enda bolaget i Europa) av Forbes och är det enda bolag jag känner till som har en ny vision att bli 100% cirkulära, Lindex ökade andelen hållbara plagg med 64% förra året, Houdini håller på att utveckla en modell för att skapa modeprocesser inom de planetära gränserna, Kappahl gör tutorials för hållbar konsumtion, Uniforms for The Dedicated/Dedicated institute forskar fram ett material som är klimatpositivt, Velour by Nostalgi och Cubus har precis lanserat Svanenmärkta jeans och Filippa K driver den globala utvecklingen framåt för nya affärsmodeller och Mini Rodini har idag 99% mer hållbara produkter i sitt sortiment. De är några av pionjärerna som inspirerar branschen att bli hållbar. 

 

Du missar väl inte Kings nyhetsbrev?


Dela på Facebook
Tweeta