Elon Musk skickar mini-ubåt till grottan i Thailand

En specialbyggd ubåt, stor nog att rymma en person, är på väg till Thailand. Tanken är att den ska hjälpa till att rädda de åtta pojkarna som fortfarande är kvar i de översvämmade grottorna.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-07-09 08:41  |  Lästid: 2 minuter

Hela världen följer noga med den räddningsaktion som just nu pågår för att få ut de 12 pojkarna och deras tränare som fastnade i en grotta i Thailand under en utflykt.

Under söndagen lyckades dykare få ut fyra av pojkarna i säkerhet, och nu är samma dykare åter på väg in i grottan för att få ut de åtta pojkarna och deras tränare som fortfarande är kvar i grottan.

Under helgen har även Tesla och SpaceX vd Elon Musk engagerat sig i räddningsarbetet. Tillsammans med ingenjörer har han byggt om en tank avsedd för flytande kväve på en rymdfarkost till en liten ubåt, stor nog att rymma en person men tillräckligt liten för att dykare ska kunna ta med sig den genom de trånga, vattenfyllda utrymmena i grottan.

I en video som Musk lagt ut på Twitter syns dykare som testar ubåten i ett smalt utrymme i en bassäng, med en person ombord.

Enligt uppgift ska ubåten anlända till grottan under måndagen.

Det var lördagen den 23 juni som de 12 pojkarna och deras tränare gick in i det fyra kilomter långa grottsystemet Tham Luang Nang Non, en populär attraktion i området. Enligt uppgift skulle de utforska grottan efter en fotbollsmatch, men på grund av kraftigt regn fylldes grottan med vatten medan de var där inne, och de var tvungna att gå flera kilometer in i grottan för att fly undan vattnet.

Efter tio dagar nådde dykare från den thailändska militären, amerikanska militärer och brittiska dykexperter fram till pojkarna med mat och syrgastuber. Hittills har en person, en före detta thailändsk elitsoldat, avlidit i samband med räddningsförsöken.

Uppdatering: Alla pojkarna är nu räddade. Musks ubåt användes aldrig. 
– Även om deras utrustning var tekniskt sofistikerad är den inte lämplig för det här uppdraget, sa chefen för räddningsmissionen, Narongsak Osotthanakorn, enligt BBC.

Dela på Facebook
Tweeta