Klockspecial del 1

Vetgirig klockfanatiker eller frågvis nybörjare? Kings klockorakel Mikael Englund svarar på de vanligaste klockfrågorna.

 |  Publicerad 2013-04-22 09:15  |  Lästid: 3 minuter
Klockspecial del 1

1. Fråga: Om ett automatiskt urverk bara ligger still, slits det mer då?

Svar: Ett urverk är lite som en bilmotor: Det mår allra bäst när det får gå, så att de för funktionen och välmåendet så viktiga oljorna får gå runt lite. Självklart blir det rent mekaniska slitaget mindre om klockan bara ligger, men tiden i sig gör att exempelvis oljorna måste bytas med jämna mellanrum (eftersom de med tiden blir segare och sämre).

2. Fråga: När det kommer till band på klockor – vad är viktigast att tänka på?

Svar: Tänk på att välja ett band som passar klockans identitet (och det behöver inte vara ett originalband, de är ofta onödigt dyra), men att det också kan vara kul att bryta med kontraster – som ett färgstarkt Nato-band i nylon till elegantare klockor.

Klockspecial del 1
Ett av Mikael Englunds begagnat-tips: IWC Flieger.

3. Fråga: Min budget är 20 000 kronor. Ditt tips på klocka? 

Svar: Begagnade allroundklockor som IWC Flieger och Rolex Datejust, Omegas sportiga Seamaster Professional/Planet Ocean och Speedmaster samt Breitlings Superocean- och Chronomat-modeller. Ska det vara nytt är bauhausiga Nomos ett tips, liksom Longines. 

4. Fråga: Varför har dykarur en vridring som bara går att vrida åt ena hållet?

Svar: Om man under dykning skulle råka stöta till ringen är det viktigt att den bara kan vrida sig moturs, så att klockan visar längre bottentid än verklig så att man får marginal åt ”rätt håll” – motsatt gör att man riskerar dykarsjuka eftersom man tillbringat för lång tid i djupet. 

Klockspecial del 1
Tidlöse stilprofilen Paul Newman.

5. Fråga: Vilka är enligt dig de tre mest stilfulla klockbärarna?

Svar: Gianni Agnelli för sina svindyra glidarklockor ovanpå manschetten, Paul Newman för att uteslutande ha burit läckra vintagevarianter av Daytona långt innan det var häftigt och slutligen Andy Warhol som bar Cartier Tank men aldrig drog upp den – han menade att han inte använde den för att se tiden, utan för att det just var en Cartier.

 

Klockspecial del 1
Omega Speedmatser introducerades 1957 men blev känd för de stora massorna 1969 som ”First watch to be worn on the Moon”.

6. Fråga: Omega Speedmaster – vilka år är intressanta, vilka är dyra, prisvärda, lättmekade osv? Helt enkelt, vilken Omega Speedmaster ska man köpa som sin första ”riktiga” klocka? 

Svar: Man kan egentligen köpa vilken som helst – så länge det är Speedmaster Professional och ingen av de (väldigt många…) andra varianterna, samt nyare än 1969 (äldre än så och det blir ett annat urverk, nördfavorit med högre priser). Alla innehåller samma verk (som varenda urmakare kan skruva i), finns tillgängliga vilken dag som helst att köpa, kostar inte farligt mycket och är inte minst ofta skönt åldrade.

7. Fråga: Jag är helt ny på klockor och kan inte så mycket och skulle vilja byta upp mig något till en klocka för runt 5 000 kronor. Har du något förslag på en klocka för den sparsamma budgeten? 

Svar: Det finns många olika val: Dels kan du kika på en fin gammal kostymklocka (från Omega, Longines eller kanske till och med Jaeger-LeCoultre om du har tur), en ny Stowa (eller något från Certina eller Tissot) och om du vill ha något sportigt tycker jag att Seiko och Citizen är svårslagna på prisvärda dykarur i den lägre prisklassen. Coola digitalare finns från Casio och Mutewatch.

Dela på Facebook
Tweeta