Ett ögonblick …

... Kings nya träningsbloggare, Alexander Brännkärr. Vem är du? Hur tränar jag som mest effektivt i sommar? Och varför i hela fridens namn ska du utsätta dig för ett äkta Iron Man?

Anders Carlén  |  Publicerad 2011-06-30 07:06  |  Lästid: 1 minut
Bild 429484

Du ska medverka i Iron Man – vad krävs för att lyckas?

– Man kan lätt tro att Iron Man endast handlar om att vara vältränad och ha en fantastisk kondition. Sanningen är den att det är den mentala biten som är allra tuffast. Mina långpass kan ligga på mellan sex och 18 timmar, och att träna så hårt vecka efter vecka ställer höga krav på karaktär och målmedvetenhet.

Beskriv Iron Man, vilka delar är svårast?

– Tävlingen startar med 3,86 km simning, fortsätter med 180 km cykling, för att sedan avslutas med ett maratonlopp. Att efter de två första momenten springa över 4,2 mil är tveklöst det jobbigaste jag gjort och därför också den del av tävlingen jag anser vara mest krävande.

Hur tränar du inför Iron Man?

– Jag kör tre pass i veckan: ett pass simning, ett pass löpning och ett långpass på cykel. Vissa långpass brukar dock bestå av en kombination av de olika momenten för att försöka skapa ett träningspass som motsvarar tävlingsmomentet. Träningsdosen ökas stadigt varje vecka ändå fram till veckan innan loppet då jag låter kroppen vila och samla energi.

Du pluggar, driver företag och tränar. Hur hinner du med träningen?

– Att planera träningsupplägget minutiöst så att det passar in i mina schemaluckor är helt avgörande. Exempelvis har jag av den anledningen valt att köra färre men lite längre träningspass. Framförallt brukar jag koncentrera en stor del av träningsdosen till mina långpass som ibland kan bli väldigt långa, samt till de perioder då det är lite lugnare i skolan eller med företaget.

Vad är det värsta du har upplevt?

– Under Iron Man i somras var den sista milen på löpningen ren tortyr. Trots kramp i musklerna efter 20 km hade jag sprungit på och till slut var jag övertygad om att jag i vilket ögonblick som helst skulle slita av en lårmuskel. Varje steg smärtade enormt. Kroppen var totalt utmattad. Det var brutalt jobbigt, men jag hade bestämt för att jag skulle i mål, oavsett om det så var krypandes.

Bild 429485
Vår nya bloggare är:

Namn: Alexander Brännkärr

Ålder: 22

Gör: Driver företag, studerar ekonomi på heltid vid Handelshögskolan i Stockholm och tränar inför Iron Man Canada

Bor: Stockholm (Kungsholmen)

Träningsbakgrund: Började tävla i medeldistanslöpning vid 15 års ålder, två år senare var han 12:a i Sverige. Tvingades sluta på grund av en knäskada men valde att göra en Svensk Klassiker istället. Efter att ha påbörjat en tredje klassiker gjorde han Kalmar Triathlon (Iron Man-distans) sommaren 2010. I år (28/8) tar han nästa steg och siktar mot Nordamerikas äldsta Iron Man-lopp – Subaru Iron Man Canada – som en av de yngsta svenskarna någonsin.
Följ Alexander Brännkärrs väg mot Iron Man här! >>

Dela på Facebook
Tweeta