Ett stort steg för pilotklockan – King hyllar Breitlings Navitimer

King hissar en högt flygande klassiker.

Andreas Weinås | Foto: Breitling/Nasa  |  Publicerad 2022-11-04 13:16  |  Lästid: 2 minuter

När man tänker på begreppet pilotklocka så finns det kanske en handfull klassiska klockor som direkt kvalar in. Breitlings Navitimer är tveklöst en av dessa.

Modellen, som designades för organisationen AOPA (Aircraft Owners & Pilots Associates) 1952 och lanserades som den officiella AOPA–kronografen 1954, var specifikt utformad och designad för alla behov en pilot kunde tänka sig ha i mitten av 1950-talet. Initialt producerades den med det externa kronografverket Valjoux 72 (ett av branschens mest populära mellan 1950- och 1970-talet), och redan i den ursprungliga versionen hade urtavlan försetts med skalor för att läsa av exempelvis hastighet. Boetten var runt 40 mm, vilket ansågs stort för perioden, allt för att maximera läsbarheten.


Navitimer Cosmonaute 41 är en hyllningsmodell till Scott Carpenters klocka från 1962 som var det första schweiziska armbandsuret i rymden. 119 000 kr.

En milstolpe för modellen som få känner till är att Breitling Navitimer var den första schweiziska kronografen att bäras på handleden i rymden. Detta skedde den 24 maj 1962 när Scott Carpenter i Mercury-Atlas 7 cirkulerade runt jorden tre gånger.

Carpenters klocka var en specialbeställning där man uppdaterat tavlan med en 24-timmarsvisning för att enklare kunna urskilja dag från natt i rymdens mörker. Breitling lanserade nyligen en hyllningsmodell av just den klockan i 362 exemplar för att fira 60-års-jubileet av denna händelse. Nästa stora generationsskifte i modellens historia sker året senare, 1963, då kronografregistren och den roterbara skivan i tavlans ytterkant blir kontrasterande vita för att öka läsbarheten ytterligare. En design som vi ser i flera versioner av Navitimern än i dag.

Sedan 1960-talet har modellen genomgått en rad spännande och tidstypiska generationsskiften, som elektronisk LED-teknik 1977 i ref. 9106 till de egenutvecklade B01- och B02-verken i dagens kollektion. 

Dela på Facebook
Tweeta