Experten: Här är champagnen du ska dricka på tolvslaget

Vad ska man tänka på när man köper en flaska skumpa? King får experthjälp av Emilie Langleron på champagnehuset Mumm.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2016-12-07 08:46  |  Lästid: 3 minuter
Experten: Här är champagnen du ska dricka på tolvslaget
Emilie Langleron är Wine Innovation Manager på Mumm.

2016 lider mot sitt slut och det har blivit dags att börja planera nyårsfesten. King tar ett snack med champagneexperten Emilie Langleron, Wine Innovation Manager på champagnehuset Mumm, för att luska fram hur man bäst firar in det nya året.

Din titel är Wine Innovation Manager, vad innebär det? Är det en vanlig roll inom branschen?

– Det innebär att jag är ansvarig för forskning och utveckling hos Mumm Champagne. Jag utför alla möjliga olika tester för att få fram den bästa champagnen, från det att druvorna skördas till korkning och lagring. Det finns mängder av element som påverkar vinets smak och karaktär och som därför måste testas och mätas. Inom champagne och vinindustrin har innovation alltid haft en stor betydelse. Min roll som Innovation Manager är relativt ny men har kommit att få stor vikt vid Maison Mumm.

Experten: Här är champagnen du ska dricka på tolvslaget
Vingårdarna hos Mumm i Frankrike.

Du har en examen i oenologi och en bakgrund inom kemi – hur mycket kemi är det i konsten att göra champagne?

– Kemi är mycket viktigt när man utvecklar viner och champagne. Det finns många kemiska reaktioner som äger rum under jäsningen och under själva åldrandet produceras olika molekyler, positiva eller negativa. Det är därför mycket viktigt att känna till dessa reaktioner för att kunna utveckla vinet på bästa möjliga vis.

Vad ska jag tänka på när jag köper en flaska champagne?

– Det första du bör tänka på är när och till vad du dricker champagnen. Det finns mängder av olika typer av champagne med helt olika karaktär. Många Blanc de Blanc-champagner, alltså champagner helt gjorda med vita Chardonnay-druvor, har ofta fina små bubblor och en låg sockernivå. De passar extra bra som en aperitif eller till rätter med fisk och skaldjur. I motsats till detta så kan en champagne med en större del röda Pinot Noir-druvor, som tex vår Millésimé 2009, ha en mer kraftfull och komplex smak med aromer av sötade frukter, hasselnötter, praliner, vanilj och honung. En sådan champagne passar utmärkt till rätter med vitt kött, fågel eller till ostbrickan.

Experten: Här är champagnen du ska dricka på tolvslaget
Vinkällaren hos Mumm i Frankrike.

Vad är viktigast om du vill lagra champagne?

– Det absolut viktigaste att tänka på är att ha bra lagringsförhållanden – skyddat från ljus med en stabil temperatur som inte är för hög, och även en viss fukt för att förhindra att korkarna inte torkar.

Vad skulle du säga kännetecknar en bra champagne för midnatt på nyårsafton?

– Vid tolvslaget har du antagligen redan ätit en ordentlig måltid och kanske njutit av några tyngre viner. Då passar en lätt och frisk champagne bäst. Min favorit är Mumm Grand Cordon. Det är en fräsch champagne med dofter av vita frukter, persika och aprikos som passar bra som sällskapsvin och för att fira viktiga händelser – som exempelvis det nya året!

 

King tipsar om annan champagne till nyårsfesten:

 

Experten: Här är champagnen du ska dricka på tolvslaget
Veuve Clicquot Brut, 409 kr.
Experten: Här är champagnen du ska dricka på tolvslaget
Bollinger Special Cuvée Brut, 449 kr.
Experten: Här är champagnen du ska dricka på tolvslaget
Pol Roger Brut Réserve, 409 kr.

Dela på Facebook
Tweeta