Experten: Så fyndar du på Nordens största klockauktion

Första generationens månklocka och en SÄPO-klocka – kolla in Bukowskis klockauktion till helgen.

Redaktionen  |  Publicerad 2022-10-21 15:23  |  Lästid: 2 minuter

Till helgen inleds auktionshuset Bukowskis uppmärksammade klockauktion Important Timepieces, och det är inte vilken klubbning som helst. Det rör sig om Nordens största auktion för samlarklockor och vintageur, handplockade och granskade av Bukowskis minutiösa klockspecialister.

Visningen inleds fredag den 21 oktober och pågår till den 25 oktober. Själva auktionen äger rum den 26 oktober. Höstens upplaga innehåller klockor från producenter som Rolex, Patek Philippe, Omega, Audemars Piguet – men även mer sällsynta varumärken på auktion som Urban Jürgensen, Sjöö Sandström och Tudor.

Sammanlagt rör det sig om drygt 115 samlarklockor. Däribland en första generationens Omega Speedmaster 1957 samt en klocka speciellt framtagen för SÄPO.

King fick en pratstund med Carl Palmegren som är specialist på klockor hos Bukowskis.

Vad kommer hända på höstens upplaga

– Bukowskis har klockauktioner online varje dag året runt, samt större månadsauktioner under namnet Curated Timepieces. En gång i halvåret har vi också vår allra främsta auktion, Important Timepieces, dit vi handplockar de bästa och mest sällsynta klockorna vi fått in de senaste sex månaderna. Samtliga 115 klockor som är med på denna auktion 26 oktober blir därmed något särskilt att se fram emot. Lite extra rolig är det denna höst då vi fått in en privat samling med 15 ovanliga vintage-Rolex. Med utropspriser från 2000 kr till 1,1 miljon kr finns det något för alla.

Vad ska man tänka på när man köper klocka på auktion? 

– Vi rekommenderar alla att undersöka objektet så mycket som möjligt innan du beslutar dig för att bjuda på auktionen. Om du har möjlighet, kom och besök oss på visningen i Bukowskis lokaler mellan 21–25 oktober. Vi specialister är på plats och du kan i lugn och ro passa på att ställa frågor. Du kan även be om ett skriftlig konditionsrapport, då beskriver vi specialister skicket på klockan i boetten, urverket, urtavlan och visare.  

Kan du berätta om Omega Speedmaster 2915, ett av auktionens toppnummer?

– Omega Speedmaster är en av de mest historiskt betydande klockorna, även omnämnd som ”månklockan”, då det är den första och enda klocka som varit med på en månresa. Den första modellen, referens CK 2915, var endast i produktion mellan 1957 och 1959 och är av många betraktad som ”den heliga graalen”. Den klockan vi kan presentera har flera viktiga originaldetaljer samt en visare med ett ovalt ”O” i Omega, vilket gör detta till en av de mest eftersökta klockorna bland samlare världen över. 

Är det någon klocka som har ett särskilt samlarvärde? 

– I höstens auktion finns en mycket ovanlig Sjöö Sandström Royal Steel, producerad för Svenska SÄPO, vilket är sällsynt på auktion. Sjöö Sandström är en svensk klocktillverkare grundat år 1986 av Christer Sjöö och Mikael Sandström. Just den här modellen som auktioneras ut på Bukowskis har varken producerats eller sålts till civila och är graverad ”Svensk säkerhetspolis” samt ”SS-1841-SÄPO”, vilket gör den särskilt eftertraktad.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-10-21 15:25