Experten: Så ofta ska du byta jobb – för att maxa lönen

Filip Strömbäck har lång erfarenhet från rekrytering och personbedömning. Han är medgrundare till den digitala matchningstjänsten Exparang.com och driver poddarna Stiljournalen och Tjena chefen! Varje månad besvarar han frågor om jobb och karriär från Kings läsare.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-07-18 10:57  |  Lästid: < 1 minut
Fråga:

Min fundering; vilken är den mest effektiva jobbytesfrekvensen, lönemässigt?

Svar:

Det finns en mängd statistik som visar att löneutveckling ökar signifikant om man byter arbetsgivare. Samtidigt vill man heller inte byta för frekvent så att man får dåliga referenser från tidigare arbetsplatser.

Det där håller på att förändras radikalt, vågar jag påstå. 

Vi har sett en konstant förkortning av genomsnittlig tid hos en och samma arbetsgivare under lång tid, och det kommer troligen att fortsätta ner en bit. Nuförtiden ser vi ju dessutom ”gig-ekonomin” växa fram, där fasta anställningar mer och mer ersätts av tillfälliga gig. 

Jag tror att även den mest lutheranske 40-talistgubbe börjar inse att det inte behöver vara fel på folk bara för att de inte jobbat mer än tio år på en och samma arbetsplats. Däremot tror jag att samme 40-talistgubbe, likt alla andra arbetsgivare, vill se uppnådda resultat innan han belönar rikligt. Även i en gig-ekonomi. 

Det finns en gammal dammig rekryterarregel som säger att det är okej att byta jobb vart 3:e–5:e år upp tills du är 40 år gammal, sedan vill man se längre anställningar. Din fråga får helt enkelt olika svar beroende på vilken miljö du söker jobb i. 

En regelverksexpert i finansbran­schen kan till exempel mycket väl byta jobb var 18:e månad och få en riktigt aggressiv löneutveckling, medan jag vågar påstå att lönen för en key account manager i läkemedelsbranschen i princip står still under samma tidsperiod. 

Läs också: 


Dela på Facebook
Tweeta