Experttips: Här är årets bästa resor 2022

Resemagasinet Vagabond väljer årets 25 hetaste resedestinationer.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2022-01-19 11:50  |  Lästid: 3 minuter

Restriktioner, oxveckor, minusgrader – man mår inte toppen just nu. Vid den här tiden på året är ens resedrömmar av närmast febrig karaktär.

Men hjälp på traven finns att få. Redaktionen på resemagasinet Vagabond listar varje år de hetaste resmålen just nu. På årets lista samsas självförsörjande kanarieholmar, ekoretreat i Sverige och storstadsmetropoler som nås enkelt med tåg. (Och självbelåtna nordiska grannar i väst.) En lista som gör det lite lättare att härda ut.

Scrolla ned för att se topplistan över årets hetaste resedestinationer.

Se hela listan med alla 25 destinationer här.

Foto: Johan Marklund.

1. El Hierro, Kanarieöarna

”Den lilla Kanarieön El Hierro saknar storskalig massturism. Här är turismen lokal och husen små. Här serverar krogarna närodlat och närfångat. Ön har ambitionen att inom kort bli självförsörjande på grön el med hjälp av vindkraftverk vars överskottsenergi lagras i vattenmagasin i en högt belägen vulkan­krater. Vindstilla dagar, när vindsnurrorna stannat, låter man vattnet forsa ner genom turbiner för att generera el.”

Foto: Getty Images.

2. Västfrisiska öarna, Nederländerna

”På de fem små öarna (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonikoog) i norra Nederländerna är hållbarhet en ledstjärna. Med mängder av olika energiprojekt, hållbar­hetsprojekt, småskalig odling och tillverkning. Självförsörjande är en kollektiv målsättning. Det går många båtar till och från öarna från fastlandet – och många båtar mellan öarna. Glest befolkade men gästvänliga. Bästa sättet att ta sig runt är med det mest hållbara färdmedlet av alla: cykeln. Ja, till Vlieland och Schiermonikoog är det inte ens tillåtet att ta bilen.”

Foto:Rancisconogueira.com/Becky Zeller

3. Oslo, Norge

”Oslo har på senaste åren blivit en trendig och nytänkande huvudstad av internationell klass. På sistone har flera nya hotell öppnat, som tjusiga Amerikalinjen, med bra läge nära Centralstationen. Även Deichmann, det nybyggda huvudbiblioteket, är spektakulärt och har snabbt blivit en populär mötesplats. Strax intill ligger det nya Munchmuseet som kanske är det mest emotsedda öppnandet av alla i staden. Här kan man njuta av konst i världsklass i en ny och spännande inramning. Vill man sedan avnjuta en lyxmiddag med klimatsmart tänk så rekommenderas Rest vars motto är ”fine dining on food waste”.”

Foto: Getty Images.

4. Amorgos, Grekland

”Medan grekiska öar som Santorini och Mykonos exploaterats hejdlöst av skrupel­fria turistföretag råder ännu en harmonisk känsla på ön Amorgos. Här är turistekonomin extremt lokal. Praktiskt taget alla pengar som du spenderar stannar här, även om du väljer det lyxigaste hotellet Aegialis Hotel & Spa, eftersom även det ägs av en familj från ön och drivs med klokt ekotänk. Får, getter, oliver, vindruvor och fiske har länge varit basnäringarna. Men nu har den lokalt förankrade turismen tagit över, påhejad av kultfilmen Det stora blå från 1988 och alla fridykare som kommit i dess spår.”

Foto: Getty Images

5. Marari Beach, Kerala

”Kerala är Indiens grönaste, vackraste och ekonomiskt och socialt mest rättvisa delstat. Sjukvården och skolorna är bättre och kvinnorna mer jämställda än i övriga Indien. Samtidigt växer kokospalmerna, tapiokasnå­ren, banyanträden och te­ och kryddbus­karna så det knakar, medan stränderna är ljusa och milslånga.”

Artikeln publicerades ursprungligen på Kings syskonsajt, Café.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-01-19 11:50