Felix Sandman om framtida filmroller & det bästa och sämsta med att vara influencer

Felix Sandman slog igenom rejält i skådisdebuten som Sebastian i svenska Netflix-succén "Störst av allt". I höst är han aktuell med ny musik, nya filmroller och är även ansiktet utåt för en ny konstkampanj. King tog tempen på artisten som inte verkar visa några som helst tecken på att peka nedåt i den raketartade karriärkurvan.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2019-10-28 14:29  |  Lästid: 4 minuter

Felix Sandman blev ”Sebastian” med svenska folket när han i våras plötsligt skådisdebuterade i en av huvudrollerna i Netflix första svenskproducerade serie Störst av allt.

Det är snabba puckar för 21-åringen som även hunnit med en succéartad musikkarriär och sedan 2013 varit en av medlemmarna i pojkbandet FO&O tillsammans med Oscar Enestad och Omar Rudberg. Bandet splittrades 2017 och sedan dess har Felix Sandman satsat på en solokarriär, som bland annat tog honom till en andraplats i Melodifestivalen 2018, och en Sverigeturné tillsammans med artisten och vännen Benjamin Ingrosso.

Det finns alltså flera skäl att påstå att musikern och skådespelaren redan nått en viss stjärnstatus från sin knappa tid i rampljuset. Men det som verkligen fick Felix Sandmans karriärskurva att peka spikrakt uppåt var när han spelade den försummade överklasskillen Sebastian, som i Störst av allt tampas med relationen till sin nya flickvän samtidigt som han dränker familjeproblemen som börjar koka till ytan med hjälp av droger och alkohol.
– Att spela Sebastian var bland det roligaste jag gjort. Det var en komplex karaktär som genomgick en emotionell resa som man får följa genom serien. Nu till julen släpps norska Netflix-produktionen Home for Christmas där jag spelar en helt annan typ av roll. Även det var superkul, berättar Felix Sandman.

Streamingsiffrorna för vårens stora svenska seriesatsning går fortfarande varma och det snackas fortfarande om handlingens grova upptrappning som baseras på boken av Malin Persson Giolito. Men för Felix del accelereras det vidare, och i höst lägger han in nya växlar och släpper nya singeln Mood for You och ger sig även ut på Sverigeturné.

Som om inte det skulle ge honom händerna fulla är han även aktuell med en konstkampanj tillsammans med det svenska startup-galleriet Democratic Gallery – som denna säsong tar till ett nytt grepp för att tillgängliggöra sin konst. Genom att låta influencers arrangera omröstningar kring vilken konst som ska produceras vill galleriet demokratisera konstvärlden och låter följarna avgöra vad som är bra konst på Instagram för att sedan sälja det bidrag av två verk som får flest röster.

Först ut är Felix Sandman, som själv kämpat hårt för att lyckas, och förstår vikten av att som kreatör nå ut till en bred publik. På sin Instagram-story har Felix publicerat varsitt verk från konstnärerna Danielle Mari Terablanche och George Koutsouvelis. Det verk som fick flest röster efter 24 timmar och segrade var Danielle Mari vars konst nu har gått till produktion och går att köpa via Democratic Gallery.
– Jag slog själv igenom på sociala medier, så jag vet vilken kraft det har och därför känns det kul att kunna vara med och bidra till att någon annan kreativ själ når ut med sitt konstnärskap, säger Felix Sandman. 

Vad är bra konst för dig?
– Det är svårt. Jag skulle säga att det alltid är upp till betraktaren att bedöma vad hen gillar och inte gillar. Jag gillar många olika typer av konst och inspireras av allt från modern videokonst till klassiskt måleri och fotografi.

Dina instagraminlägg når ut till nästan en halv miljon följare. Känner du något slags ansvar för det du väljer att lägga upp?
– Att ha en egen kanal som når ut brett till så många personer kan så klart innebära en del ansvar. Jag brukar inte filtrera mig själv, men tänker så klart att sociala medier har hjälpt mig väldigt mycket i min karriär, så jag förstår vilken kraft det har. Därför känns det väldigt roligt att kunna nå vara med och bidra till att någon annan kreativ själ når ut med sitt konstnärskap i det här initiativet med Democratic Gallery.

Vad är det bästa och sämsta med att vara (vad man ändå kan kalla det för) influencer?
– Jag ser inte mig själv som en influencer. Först och främst så är jag musiker och skådespelare och det har gett mig en plattform för att ha många följare på sociala medier. Men samtidigt så är det förstås jättebra att kunna nå ut med nya projekt till mina följare på ett snabbt och enkelt sätt. En nackdel är väl att man kan fåt ta emot en del hat och hårda kommentarer som känns, även om man försöker att inte ta åt sig.

Vilka ser du upp till på sociala medier?
– Kommer inte på någon särskild person just nu, men jag inspireras av många grymma människor med bra värderingar och som jobbar för en hållbar och jämställd framtid.

I vintras förklarade du kärleken för dina New Balance 997H. Vilka är favoritskorna just nu?
– Mina vita Nike Air Force 1-sneakers!

Vilken låt lyssnar du mest på just nu?
– Min nya singel Mood for You som släpptes förra veckan och all musik med rapparen Travis Scott.

Vilken är din största framgång hittills?
– Haha, jag är inte bra på att skryta men hela resan med FO&O var ju sjuk när man tänker tillbaka på det vi lyckades med. Men jag är också tacksam för starten med min solokarriär och att jag får varva det med att vara skådespelare. Livets liv är nu!

Läs mer om Felix Sandmans kampanj tillsammans med Democratic Gallery här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-10-30 15:54