Fem Tom Wolfe-böcker alla borde läsa

Författaren och journalisten Tom Wolfe är död, men hans texter har evigt liv. Här är fem av hans mest berömda verk.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-05-16 12:16  |  Lästid: 3 minuter

Tom Wolfe var en journalistikens stora legender. Han var känd för att ha myntat begreppet ”ny journalisik”, ett för tiden radikalt sätt att skriva reportage där man använder litterära grepp från romanskrivande – miljögestaltning, scenbyggande och ett subjektivt perspektiv – för att skapa levande dokumentära texter. Han var inte först med att skriva på det sättet, men vari en pionjär i genren och var den som myntade begreppet i sin reportagesamling ”New Journalism” år 1973. 

Wolfe dog på ett sjukhus i New York i måndags, 88 år gammal, och har lämnat efter sig en imponerande samling böcker, reportage och texter. Trots att han framför allt är känd för sina dokumentära verk – i förordet till ”New Journalism” sa han till och med att ”romanen är död” – har han även skrivit fyra skönlitterära böcker. 

Tom Wolfe har också blivit något av en stilikon genom åren. Han var alltid propert klädd, och sågs ofta i vit kostym, slips och hatt.


 

Här är fem av hans mest väsentliga verk.

 

1. The Electric Kool-Aid Acid Test (1968)


Tom Wolfes andra bok var den som satte honom på kartan. I boken följer han författaren Ken Kesey och hans följare The Merry Pranksters på en LSD-trippad resa genom USA i en målad skolbuss. Boken anses vara en av de bästa böckerna om den amerikanska hippiekulturen. 

Fem Tom Wolfe-böcker alla borde läsa

2. The right stuff (1979)

Här beskriver Tom Wolfe rymdracet mellan USA och Sovjetunionen. Han väver samman de amerikanska astronauternas och testpiloternas personliga berättelser med politisk historia i en karaktärsdriven, romanliknande berättelse. 1983 kom den Oscarsbelönade filmatiseringen av boken.

Fem Tom Wolfe-böcker alla borde läsa

3. The bonfire of the vanities (1987)


Trots att han är mest känd för dokumentära texter skrev Tom Wolfe fyra romaner under sin karriär. Debutromanen från 1987 anses vara den bästa av dem. I en  satiriskt syrlig skildring av klass och socialpolitik på 80-talets Manhattan får man följa en aktiemäklare på Wall Street som tappar kontrollen över sitt liv.

Fem Tom Wolfe-böcker alla borde läsa

4. Radical Chic & Mau-Mauing the Flak Catchers (1970)

Wolfe's fjärde bok består av två separata texter som båda studerar konflikten mellen svart ilska och vit skuld. Den första texten skildrar ett möte i kompositören Leonard Bernsteins lägenhet i New York, dit han och den liberala eliten i staden bjudit in den kontroversiella gruppen Black Panthers för att diskutera sätt att hjälpa deras sak. Den andra texten i boken utspelar sig i San Fransisco, på en myndighet som har i uppgift att administrera Lyndon B. Johnsons "krig mot fattigdom. Wolfe beskriver verksamheten som korrupt, och hur medarbetare styr pengarna ned i sina egna fickor.

Fem Tom Wolfe-böcker alla borde läsa

5. The Painted Word (1975)


Här utforskar Tom Wolfe modern konst, från abstrakt impressionism till opkonst, popkonst, minimalism och konceptkonst. Allt med en fyndig, humoristisk och satirisk ton.

Fem Tom Wolfe-böcker alla borde läsa
Dela på Facebook
Tweeta