Filmaktuelle Mads Mikkelsen om snedfyllor, pandemiångest och packade ryssar

Mads Mikkelsen är aktuell i Thomas Vinterbergs nya film En runda till, eller Druk som den heter på danska. King tog ett snack med den Oscarstippade skådespelaren.

Joel Ågren
Joel Ågren | Foto: Jonas Bie och Nordisk Film  |  Publicerad 2021-03-09 13:35  |  Lästid: 4 minuter

Din nya film En runda till bygger på en teori om att människan är född med en halv promille för lite i blodet. En mindre mängd alkohol i kroppen öppnar sinnet för omvärlden, problem ter sig mindre och kreativiteten ökar. Uppmuntrade av teorin inleder din karaktär Martin och tre vänner ett experiment att ständigt vara alkoholpåverkade. Hur packade var ni under inspelningen? 

– Vi var spiknyktra. Men jag har gjort research inför rollen i 40 år så jag har koll på läget, haha. Det är alltid knepigt för en skådespelare att spela full på film, det blir lätt att man tar i för mycket och spelar över. Tricket när man spelar berusad är snarare att anstränga sig för att det inte ska synas att man har druckit, precis som de flesta av oss gör i verkliga livet när man fått i sig lite för mycket. Så fort man blir överdrivet exakt eller för långsam i sina rörelser så är man avslöjad. Låt dig aldrig avslöjas. Med det sagt så finns det scener i filmen som verkligen krävde att vi höjde fyllenivån ett snäpp. Vi tittade mycket på Youtube för att få inspiration. I synnerhet klipp på fulla ryssar. Ryssarna är väldigt bra på att vara riktigt fulla.

Hur skulle du beskriva ditt eget förhållande till alkohol? 

– Vi har ett alldeles utmärkt förhållande, haha. Syftet med filmen är inte att moralisera över hur mycket eller lite man bör dricka. Vi vet alla hur underbart ett eller två glas vin kan vara, och för många av oss så skulle vi förmodligen aldrig ha funnit våra kärlekspartners utan att alkohol på ett eller annat sätt vore inblandat. Det finns mycket vacker energi som frigörs med en lagom dos alkohol i blodet. Precis som vi alla är väl medvetna om vilka skador en överkonsumtion av alkohol kan leda till. Men filmer på det temat har gjorts tusen gånger förut. Med En runda till ville berätta en annan historia.

Din karaktär Martin kommer till slut till insikten att hans drickande inte längre är hållbart. Har du upplevt något liknade i ditt eget liv? 

– Absolut. Vi har alla varit unga och odödliga. Livet var en motorväg och man körde på i 200 kilometer i timmen. Det var en magisk tid som också präglades av en hel del alkohol. Det fanns absolut dagar i min ungdom när jag vaknat upp dagen efter en blöt festkväll och inte riktigt mindes vad som hänt kvällen innan. Det enda man med säkerhet visste var att man nog inte upplevdes som särskilt charmig, haha. Precis som allt annat i livet så handlar det om att hitta en bra balans. Det är lite som när man spelar dart. Två öl in är allt perfekt, man är ”i zonen”. Efter sju öl kan man knappt träffa tavlan. Och har man inte druckit något alls så vill man inte spela överhuvudtaget. 

Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i kritikerrosade En runda till.

Vilken är din favoritfyllescen på film?

– Martin Sheens fyllescen i Apocalypse Now är ju en klassiker. Oftast är de fyllescener man minns de som spårar ur. Det behöver nödvändigtvis inte betyda att det är de scenerna som funkar bäst. De bästa fyllescenerna är snarare de som smälter in i storyn. 

Det här är andra gången du jobbar ihop med regissören Thomas Vinterberg. Hur var det att jobba ihop med honom igen? 

– Jag älskar att jobba med Thomas. Vi hade en fantastisk upplevelse när vi gjorde förra filmen (Jakten, reds. anm.) och även om det var en helt annan energi i den här filmen så är hans arbetsmetoder desamma. Jag tror att han uppskattar att jag förstår vad han vill säga och uppnå med sina filmer. Vi är båda förtjusta i att testa nya infallsvinklar och nöjer oss inte förrän allt sitter. Vi pushar alltid det där lilla extra. Han är väldigt bra på det, att krama ur det sista ur scenerna, och jag är bra på att säga ”absolut, vi kör.” 

Hur skulle du summera ditt 2020?  

– Jag har tillbringat mer tid hemma. Jag brukar vara borta på jobb i några månader och hemma i några månader, så i början av pandemin märkte jag knappt någon skillnad. Nu har jag varit hemma längre än vad jag kanske hade önskat. Men jag är rätt bra på att tillbringa tid med familj och nära vänner. I små grupper förstås. 

Hur har pandemin påverkat dig på ett professionellt plan? 

– Jag har pengar så att jag klarar mig ett tag till, till skillnad från alla tusentals människor som inte har råd att betala hyran och knappt har råd med mat på bordet. Den här pandemin har skapat mycket lidande och mina problem är värdsliga i jämförelse.

Missbruket av alkohol har ökat kraftigt under pandemin. Kan du förstå att vissa människor har svårt att ta till sig filmen av den anledningen?

– Vi kunde så klart inte förutspå att vi skulle vara i situationen vi är i nu, när vi spelade in filmen. Men alkoholmissbruket har ökat världen över och många människor finner tröst i flaskan. Självklart har vi varit en aning oroliga för hur filmen skulle uppfattas, men tanke på den speciella situation vi befinner oss i. Personligen ser jag filmen som en hyllning till livet, ett liv vi inte har kunnat leva fullt ut på grund av pandemin. Om jag skulle välja mellan att se en film om pandemin, ett tungt drama eller En runda till så hade jag definitivt valt vår film. Filmen har en förlösande effekt som jag tror att många människor har längtat efter.

Mads Mikkelsen
Född: 22 november 1965 i Köpenhamn.
Bakgrund: Hade en decennielång karriär som dansare bakom sig innan han slog igenom som skådespelare i succéfilmen Pusher 1996. Är känd för sina skurkroller, bland annat Le Chiffre i James Bond-filmen Casino Royale och Hannibal Lecter i tv-serien Hannibal. Utsågs till Bästa manliga skådespelare vid filmfestivalen i Cannes 2012 för sin roll som Lucas i Thomas Vinterbergs film Jakten.
Aktuell: I Thomas Vinterbergs prisbelönta film En runda till (originaltitel Druk).

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-03-09 13:36