Flambera mera!

Ställ till med eldshow – tutta på maten med bästa resultat.

Redaktionen  |  Publicerad 2011-10-26 11:35  |  Lästid: < 1 minuter
Flambera mera!
Illustration: Oliver

1.

Flambering tar fram smakämnen och ger råvaran en viss ”knäckighet” passar exempelvis efterrätter och skaldjur.

2.

Flambera aldrig under köksfläkten, fettet som samlats där kan ta eld.

3.

Ta bort pannan från hällen/plattan när du flamberar. Och ha ett rejält avstånd till väggar och tak.

4.

Använd gärna en traktörpanna med raka kanter, så att lågorna stiger rakt upp istället för snett.

5.

Ta inte för mycket flamberingsbas. Allt ska brinna bort tämligen omgående så cirka en flaskkork räcker.

6.

Pannan måste vara mycket varm, och det ska inte vara en massa annan vätska i den.

7.

Använd sprit med hög alkoholhalt, minst 40 procent. Det behöver inte vara fin sprit och välj hellre olagrad sprit än lagrad.

8.

Häll spriten i pannan och tänd på direkt med en tändsticka. Har du gasspis kan du även luta pannan lite så spriten kommer i kontakt med lågorna.

9.

Använd en kockhandske och ha ett lock till hands om du behöver släcka elden.

10.

Häll absolut inte vatten på elden om det börjar brinna ohejdat.

 

Dela på Facebook
Tweeta