Följ med bakom stängda dörrar till Londons mest exklusiva medlemsklubbar

Medlemsklubbarna upplever en ny vår, och de bästa har alltid funnits i London. Häng med rockstjärnor, konstnärer och kungligheter in på stadens mest hedonistiska häng.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2019-08-05 16:31  |  Lästid: 6 minuter

Groucho Club

Alex James självbiografi berättar Blur-basisten om det 90-tal då han enligt egen utsago spenderade över en miljon pund på champagne och kokain. Mycket av hans vilda leverne utspelade sig på ”The Groucho”: Tillsammans med konstnären Damien Hirst och Keith Allen (Lilys pappa, för den som undrar) levde James rövare.

Det yttersta tecknet på att London var hela världens metropol, och Groucho Club dess bultande hjärta, bör ha varit när Al Pacino blev nekad i dörren för att vakterna misstog honom för hemlös. I dag lever Alex James ute på landet där han ystar sin egen ost, men till Groucho kan du fortfarande röra dig för att få en smak av det kreativa och välmående London. I ett hörn står Noel Gallagher och försöker övertyga Damon Albarn att han ska producera Gallaghers kommande soloskiva, i det andra duckar Sienna Miller för Jude Law med sin 27-årige gallerist-pojkvän, som tyst suckar över att Damien Hirst fortfarande är portad.

45 Dean Street, Soho
Thegrouchoclub.com

Annabel’s

Nattklubbar blir inte mer legendariska än Annabel’s – ”the poshest basement on the planet”. Mayfair-klubben drog i gång 1963, och utvecklades i takt med popkulturens födelse: plötsligt hängde blåblodiga dukes och lords med popstjärnor, hårfrisörer och fotomodeller. Självklart går det att räkna upp vilka som brukade frekventera Annabel’s – förutom Diana Ross, Kate Moss och Grace Jones så är det den enda nattklubb som drottning Elizabeth någonsin har besökt – men lika gärna går det att beskriva vilka som inte kommit in. Beatles nekades i dörren på grund av att medlemmarna inte bar skor, Shirley Bassey åkte ut efter att ha sparkat hovmästaren i baken – och Mick Jagger är den enda som tilläts komma in utan slips. Medlemsklubben dokumenterades för några år sedan av Ridley Scott, men flyttade häromåret några kvarter för en stor återinvigning. Här finns Picasso- tavlor, fluffigt opulenta toaletter i puderrosa och guld och en matsal upplyst av två meter höga palmer i mässing och glas.

46 Berkeley Square, Mayfair
Annabels.co.uk

House of St. Barnabas

Mer anrikt än denna välgörenhets- och medlemsklubb på Greek Street blir det inte. Sedan 1697 har byggnaden tronat vid hörnet av Soho Square, rummen och trädgården hade en liten roll i Charles Dickens Två städer – och sedan 1862 har huset drivits som en välgörenhetsinrättning för att motverka hemlöshet. I dag är huset en medlemsklubb med målet att hjälpa hemlösa människor i London, allt under ledning av den karismatiska vd:n Sandra Schembri som tidigare drivit bland annat det legendariska jazzstället Ronnie Scott’s. Inte konstigt kanske att stammisarna har namn som Jarvis Cocker (som också varit med och grundat medlemsklubben), Primal Scream-producenten Andrew Weatherall, Mick Jagger och Europas hippaste skivsamlare, Gilles Peterson.

Rokoko-interiören skakar regelbundet då konserter och spelningar sker med jämna mellanrum bland modern konst och uråldriga drinkar för att finansiera de program och kurser som man genomför för att hjälpa människor att hitta ett hem och ett jobb.
Hosb.org.uk

Shoreditch House

Det lyxiga Soho House-imperiet har naturligtvis utposter även i London. Shoreditch House är en utmärkt symbol för det nya östra London: avantgarde-konstnärerna och de högljudda UK garage-klubbarna har flyttat längre österut medan Shoreditch lever vidare som ett europeiskt Williamsburg: en ruff yta, men med hög nivå på alltifrån pubar till klädbutiker.

I den före detta kakfabriken gömmer du dig från Dalstons och Brick Lanes sus och dus med utmärkt mat, takpool, cocktailbar – och en bowlingbana. Här hänger David Beckham och Aaron Paul, och om det mot förmodan inte sitter en Hollywoodskådis i baren så kommer du att gnugga axlar med mode- och medievärldens skarpaste pennor. Precis som hotellkedjans andra grenar så är nämligen Londonklubben inriktad mot kreativa personer, där kreativitet och goda värderingar trumfar feta plånböcker: Flera företagsledare har fått medlemskapet indraget då de behandlat sina assistenter illa.

Shoreditchhouse.com

The Arts Club

Hollywoodskådisar och rockstjärnor i all ära, Mayfairs The Arts Clubs medlemslista hade fått Groucho Marx att ångra sitt klassiska citat – tidigare gäster inkluderar namn som Charles Dickens, Franz Liszt, Claude Monet och Auguste Rodin. I dag fungerar popkonstnären sir Peter Blake som ordförande, med ett betydligt tajtare medlemsurval än hans klassiska omslag till Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band.

Klubben grundades 1863 av bland andra Dickens, och i en av Londons mest vördade byggnader. 2011 renoverades klubben, och i dag huseras 16 sovrum, en nattklubb, bar och restaurang och, naturligtvis, ett cigarrum. Vissa dagar går det att besöka klubben som icke-medlem, och ofta dyker hippa konstnärer och fotografer som den hyllade Wolfgang Tillmans upp för att hålla i föreläsningar och samtal framför, bland annat, Ozzy Osbournes uppspärrade ögon.

Theartsclub.co.uk
40 Dover Street, Mayfair

The Ladder Shed

Ända sedan öppningen för fem år sedan så har en brandstation från 1890 varit stadens hetaste bar, restaurang och hotell. Om du är lycklig nog att lyckas boka en tallrik eller ett rum på Chiltern Firehouse i Marylebone så är du garanterad en glittrande upplevelse: vid ett bord sitter Kate Moss och Naomi Campbell och skrattar hest och vid ett annat sitter ett gäng blåblodiga odågor och försöker få Wiz Khalifas uppmärksamhet. Den riktiga festen utspelar sig dock på medlemsklubben The Ladder Shed. För att komma in måste du bo på hotellet eller vara en vän med hotellets grundare, André Balazs. Eftersom du naturligtvis inte är det så står hoppet till att boka ett rum, eller att ta rygg på någon du misstänker är någon. Har du tur får du tag i en av hotellets mytomspunna pokerchips som du använder för att ta dig in (hotellet får regelbundet byta färg på chipsen efter att gäster börjat dyka upp med fickorna fulla av vanliga pokermarker). Bakom de tunga sammetsgardinerna hittar du Salvador Dalí-tavlor, gardiner gjorda av brandslangar – och mycket möjligt en av världens absolut bästa barer.

Chilternfirehouse.com

Upstairs at L’Escargot

Sohos äldsta franska restaurang har i över 90 år varit en favorit för snigelsugna celebriteter som Coco Chanel, prinsessan Diana och Elton John. L’Escargot ser ut som om man skulle rita en fransk restaurang till en Disney-film: stolar i djupröd sammet, spygröna väggar, kandelabrar och palmer. På väggarna hänger Matisse och Beryl Cook: inte konstigt kanske att Francis Bacon och Lucien Freud spenderade långa, hedonistiska luncher här. På övervåningen har man nyligen dragit i gång medlemsklubben Upstairs Club där sex kalejdoskopiskt inredda rum med en djärv konstsamling hyses och där indieartister som Jess Glynne festar på restaurangens ankor, krabbor och tunga rödviner.

Lescargot.co.uk

Experten:
Jeff Connon är general manager på The Groucho Club.

Varför har medlemsklubbar så starkt fäste i London?
– London har allt man kan önska sig: eccentricitet och en mix av människor och historier som ingen annan stad. Londonbor älskar sina lokala ställen, platser där de kan vara sig själva . Det är hjärtat av vad en medlemsklubb är: de bästa delarna av din favoritbar, restaurang och pub, allt i något som känns som ditt vardagsrum.

Hur blir man medlem?
– Ansökningar måste inkludera ett personligt brev som inkluderar den sökandes arbete inom det kreativa fältet och måste bli validerad av två existerande medlemmar.

Måste man vara rik eller känd för att bli medlem?
– Nej. Vår ansökningsprocess är öppen för alla, men kommer bara bli övervägd av vår medlemskommitté om dessa kriterier uppfylls.

Varför ska man gå till en medlemsklubb i stället för en vanlig bar eller ett hotell?
– Använd medlemsklubben som ett hem utanför hemmet, en tillflyktsort fjärran från stress, måsten och omvärldens ögon. Ett ställe att slappna av med andra öppensinnade personer som är öppna för diskussion, en till drink i baren och möjligheten att skapa något nytt tillsammans.

Vad är den vanligaste myten om medlemsklubbar?
– Att medlemsklubbar domineras av män, att det är inskränkta och stränga platser med en kvävande attityd mot nya idéer och progressiv social förändring. Vi strävar att vara allt förutom det, vi står upp för rebellerna.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-08-12 10:43