Forskare har tagit fram den ”ultimata spellistan” för ditt träningspass

Allt från AC/DC till Darudes "Sandstorm".

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2019-01-23 10:26  |  Lästid: 2 minuter

Den som kan ägna lika mycket tid åt att organisera en träningsspellista som att utföra själva passet kan nu förhoppningsvis få sin workout lite mer tidseffektivt och motiverande.

Nu har forskare nämligen skapat den ultimata spellistan för träning. Låtvalen baseras på en studie som utfördes av Amazon Music, en grupp vetenskapsmän från universitetet i Osnabrück och tyska ljudbyrån TRO. Målet var att skapa en spellista med 60 låtar som ökar motivationen under ett vanligt träningspass, något som i första hand kanske för tankarna till någon 12-timmarslista med monstertechno.

Men resultatet är tack och lov lite mer varierat än så. Det är en riktig häxblandning med olika välkända artister som Post Malone, Beyonce, AC/DC, Major Lazer och självklart finns Darude också med på ett hörn. Bland låtarna finns gamla hockeyhallsdängor som ”Eye of the Tiger” och AC/DC:s ”Thunderstruck” tilllsammans med låtar från modernare artister som Kendrick Lamar, Post Malone och Imagine Dragons.

Lyssna på spellistan här: 

Enligt forskningsgruppens ledare Daniel Worring är låtarna inte bara utvalda på grund av deras förmåga att vara livfulla ljudmässigt. Det ska även finnas strukturer i melodierna och texterna som skapar en slags emotionell och motiverande reaktion i hjärnan. Worring förklarar det som att de valda låtarna innehåller vissa element som bpm, texter och melodi som alla skapar just denna motivationsprocess.

– Sport och ”uppåtlåtar” är ofta förknippade med varandra. Studier visar dock att långsam motivationsmusik också ökar prestandan. Trots allt så spelar rytmens intensitet en viktig roll, berättar Worring för Men’s Health.

Även om spellistan gjorts på ett ganska utförligt vetenskapligt underlag är det förstås som med många andra studier bra att ta det hela med en nypa salt. När det kommer till motivation för träning är det givetvis lika viktigt att man lyssnar på musik man hört förut och tycker om att ha i lurnarna, än att låta något främmande styra träningen.

Läs också:


Dela på Facebook
Tweeta