Först till kvarn när Mackmyra lanserar sin lyxiga körsbärswhisky

Svenska whiskypionjären Mackmyra lanserar en exklusiv körsbärswhisky att runda av året med. Men det är först till kvarn som gäller.

Rasmus Blom | Foto: Getty Images/Mackmyra  |  Publicerad 2020-11-26 13:40  |  Lästid: 2 minuter

Låt oss börja med en liten saga. Det var en gång åtta vänner i en fjällstuga. Året var 1998 och för att hålla kontakten sedan ingenjörsstudierna hade vännerna som tradition att ses i Sälen en gång om året. Just den här gången visade det sig att alla hade tagit med sig varsin flaska whisky. En kväll när de satt och åt middag var det någon som undrade varför det inte fanns en svensk maltwhisky. Frågan hängde kvar i luften och vännerna såg på varandra.

Ett år senare hade de grundat Mackmyra Svensk Whisky. Företaget satte Sverige på den internationella whiskykartan med sin bärnstensfärgade rusdryck som allt sedan dess lagras i tryggt förvar 50 meter ner i berget i den gamla gruvan i Bodås, några mil från destilleriet i Gävle.

Lagom till vintern introducerar nu Mackmyra en exklusiv specialutgåva som ingår i lyxserien Moment. Den heter Moment Körsbärsrök och är en single malt-whisky som sedan destilleringen på Mackmyra Bruk fått mogna i Bodås Gruva, precis som sina föregångare.

Moment Körsbärsrök är en limiterad whisky som balanserar mellan kryddighet, sötma och rök.

Moment Körsbärsrök är en kryddig och rökig whisky med inslag av söta körsbär, destillerad på Mackmyra Bruk 2010 och 2011. Receptet bygger på en kombination av rökigt destillat som lagrats på ex-bourbonfat, samt ett mer elegant destillat som lagrats på fat som mättats med körsbärsvin vilket gett whiskyn en fruktig sötma med en tydlig körsbärsnyans, vilket tydligen är en ovanlig smakkombination.

– För mig är en mogen och rökig whisky, som denna, med slutfinish på körsbärsvinsfat en riktig ”end-of-the-year-whisky”. Den passar fantastiskt tillsammans med en roquefortost eller en mjuk, mogen brie och några nötter för att avsluta en fin middag med familj och vänner i höstmörkret. Den har en perfekt tydlig rökighet som inte tar över de andra finstämda smakbärarna i whiskyn, säger Angela D’Orazio, master blender på Mackmyra.

Moment Körsbärsrök finns i en mycket begränsad upplaga om 1 500 flaskor i Systembolagets beställningssortiment. Priset ligger på 1 199 kronor och artikelnumret är 83522-01.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-11-26 13:57