Fotofunktionerna du inte får missa i nya iPhone 11 Pro

omslagsbild-apple-foto
tobiassikstrom  |  Publicerad 2020-03-12 11:19  |  Lästid: 3 minuter

Night mode

Night mode med nya iPhone 11

På nya iPhone 11 finns funktionen “Night Mode”. Den sätts på automatiskt när kameran upptäcker svagt ljus och mycket mörker. Funktionen innebär att kameran föreslår hur många sekunder slutartid som behövs för bästa resultat. Vill du öka/minska den kan du välja mellan 2-30 sek (måste i princip vara bäcksvart för att 30 sek ska föreslås). Här ovan är ett exempel på hur sinnessjuk night mode faktiskt är. Bilderna är tagna precis samtidigt i bäcksvart mörker. Bilden till vänster är tagen i automatiskt läge med 1-2 sekunders slutartid. Bilden till höger är tagen med 30 sek slutartid – och blir såhär ljus!? Stativ behövs för 30 sek – om du inte har ett otroligt stabilt och odarrigt grepp.

Bild på norrsken – fotograferat med night mode.

Videokvalitén

Videokameran har även den fått ett rejält lyft när det kommer till kvalité och inställningar. Välj mellan olika inspelningsformat beroende på användningsområde samt vad det är du ska filma . Till exempel video i 4K med 60 bilder/sekunden i snabbare sammanhang som sport. Nya videokameran har en galen kvalité! Kolla in Lady Gaga‘s nya musikvideo för Stupid Love som endast är inspelad med iphone 11 Pro. Det ni!

Vidvinkelkamera

Med Iphone 11 Pro kan du ta vidvinkelbilder. Om du till exempel vill backa för att få mer avstånd från ett fotoobjekt, men en vägg eller annat är i vägen, kan du fota med vidvinkel. Då zoomas bilden ut och breddas. För att få samma funktion på en systemkamera behövs ett extra objektiv. Funktionen är särskilt bra när du ska ta bild eller video på miljöer/landskap och få med så mycket i bilden som möjligt – som en rooftop-selfie någonstans kanske?

Uppdaterad porträttfunktion

Porträttfunktionen har funnits sedan ett par iPhones tillbaka. Nu är den dock ännu smartare! Om du fotar med systemkamera vanligtvis är du nog mycket bekant med objektivens olika bländare och diverse skärpedjup som de tillåter. Med porträttfunktionen kan du ställa in bländaren i efterhand (alltså det lilla “f” som du ser i gult längst upp i bilden och i det svarta reglaget nedtill). Det påverkar hur mycket oskärpa som finns i bakgrunden. f 1,2 blir alltså väldigt suddigt i bakgrunden och f 16 blir inget suddigt alls. Människa eller pälsdjur funkar lika bra.

I funktionen finns även ett eget redigeringsprogram när du kan göra allt det som olika redigeringsappar tillåter, samt en hel del nya funktioner för att reglera hur ljuset faller på huvudmotivet i bilden.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-12 11:21