Fråga King

Från breda slipsar via svajiga tal till flykten från den skrynkliga skjortan. Du frågar, Claes Juhlin, Peder Lamm och Per Nilsson svarar!

Redaktionen  |  Publicerad 2013-04-15 06:36  |  Lästid: 3 minuter
Fråga King
Skiljer dig från en dysfunktionell chef i Slough – slipsen. Och förhoppningsvis din ledarstil.

SLIPSTRENDER?

Vilket slipsmode är rådande nuförtiden? Vilken bredd och material tycker du att man ska satsa på?  

Gustaf

– Satsa på en slipsbredd på 7–8 centimeter i enfärgat siden eller linne sommartid.
 
PER
 
 
 
 
 
 
Fråga King
När ska jag hålla talet?!

TALTID?

När är egentligen det perfekta tillfället att hålla tal på en mindre middag, när det inte finns en toastmaster som håller i trådarna?

Johan

– Enligt mig är svaret givet – det tillfället finns inte! Dessvärre finns det många som inte får nog av sin egen röst. En mindre middag inleds ju med att värden eller värdinnan hälsar välkommen och skålar med gästerna. Efter middagen, gärna innan efterrätten är uppäten, eller när värdinnan lägger servetten på bordet, håller hedersgästen (till vänster om värdinnan) ett enkelt tacktal. Bara där borde det ju vara slutsnackat! Men måste man så ska ett middagstal in direkt efter att varmrätten är uppäten. Och håll det kort, max fem minuter! Annars riskerar man att sabba maten för värdparet som kanske jobbat hårt för att allt ska serveras varmt i en speciell ordning. 

PEDERFråga King
Packa aldrig fullt i väskan!

STRYKFRITT?

Jag reser mycket och tampas ofta med problemet med skrynkliga kläder. Har du några tips på hur man får kläderna att se okej ut när man varken har tillgång till byxpress eller strykjärn på hotellet?

Josef

– I rent preventivt syfte kan det vara bra att:

1. Vika plaggen så ordentligt som möjligt när du packar.

 

Fråga King
Trendig och svårburen. Säkrare att satsa på…

2. Aldrig packa fullt i väskan så att trycket mot plaggen blir för stort och risken för skrynklor likaså.

3. Aldrig packa plaggen när de är fuktiga.

Om plaggen trots detta är skrynkliga när du kommer fram, häng in dem i badrummet och dra på varmvatten i alla tänkbara kranar och slangar. Efter mellan 5 och 10 minuter har ångan som bildats i badrummet rätat ut ­skrynklorna och de oönskade vecken.

PER

Fråga King
…baseballkepsen som sällan varit mer rätt än i vår!

KEPSTRENDER?

Är sugen på en huvudbonad till våren, men osäker på vilken. Hur ser trenderna ut? 

William

– Basebollkepsen fortsätter att vara en påtaglig trend för oss män. Trendigast av allt är dock hatten, och den kommer huvudsakligen i två utföranden – klassisk (tänk Borsalino) och den så kallade fiskarhatten, eller bucket hat som jänkarna säger. Personligen känner jag i princip ingen som passar i någon form av hatt. Det ser helt enkelt för utklätt ut. Basebollkepsen däremot passar varenda snubbe i. Gärna en sobrare variant i mörkblå eller svart utan en massa övertydliga loggor och tjafs.

CLAES
Fråga King
Peder Lamm, Per Nilsson och Claes Juhlin – Kings stil- och etikettexperter. För att ställa en fråga maila till fragaking@egmont.se.
Dela på Facebook
Tweeta