Fråga King: Hur klär jag mig efter ålder och kroppsbyggnad?

Redaktionen  |  Publicerad 2011-05-23 08:45  |  Lästid: 3 minuter

Fråga: Alla män blir äldre. Trots jeans o gympaskor och hårdrock så avslöjar smygtagna bilder att flera av oss är 15 år äldre nu än när vi började hänga på nätet. Bland annat lär det finnas flera personer som i samband med detta har försetts med mer kropp än de önskar. Hur detta ska hanteras i garderobsvalen skrivs det spaltmeter om för kvinnor. Men – även fler än en välklädd MAN har haft överskottskilon.Kruxet är – vilka var/är dessa? Hur gjorde de för att se coola ut i alla fall. Vad ska man tänka på när det gäller businesswear om man är äldre än 23 och inte har kropp som en Tiger-modell?

Svar: Intressant fråga! Ämnet behandlades delvis häromveckan och syftade då på hur snyggt det faktiskt kan vara att bli äldre. Det finns dock en hel del plagg man som äldre kan välja eller bör undvika:

1. Lågt skurna designerjeans: 

Är du rockstjärna och väger som Iggy Pop så absolut, men har man börjat utveckla någon form av korpulent kroppsform förstärker den här typen av byxor endast detta. Satsa i stället på något annat än jeans och välj ett par smala byxor i bomull eller flanell, beroende på årstiden. 

2. Lyx- och trendsneakers:

Det är sällan lyckat med äldre män som försöker att hålla sig unga med hjälp av catwalktrender riktade till 20-åringar. Lyxsneakers i extrema utföranden är ett typiskt sådant exempel och skall man välja sneakers så satsa då på klassikerna från exempelvis Adidas, Converse eller möjligtvis Common Projects.

Bild 429134
Common Projects är med sin sobra och enkla design en klart mer bärbar sneaker oavsett ålder. 

3. Tighta kläder: 

Observera att det är en s t o r skillnad mellan tight och smalt. Smalt skurna kläder kan vara betydligt mer smickrande även om man inte ser ut som en underklädesmodell. Tighta plagg är däremot sällan smickrande på någon och kan ge putmage till även den smalaste person.
 

Bild 429135
En snygg kombination av plagg som i mitt tycke förstörs av en alldeles för tight uppnålad kavaj.
 

4. Satsa på ett par riktiga skor:

Vanligtvis har man hittat sin stil och förmodligen ett arbete med hyfsade framtidsutsikter. Satsa på en garderob med välsydda herrskor i skinn eller mocka efter just din smak. Välj kvalitet och de kommer vara dig trogen i många år framöver. 

Bild 429136
En perfekt sko till allt ifrån jeans till avslappnad kostym i cordovan från Alden.

5. Kvalitet, kvalitet, kvalitet:

Då trender sällan är ett lyckat recept att följa slaviskt, varför inte titta på vad du tenderar att gilla i garderoben? Är det kanske en speciell färg på skjortan eller kostymen? Lita på din egen smak och investera i färre plagg av god kvalitet snarare än flera billigare modeller i regnbågens färger. Det slutar ändå med att man bara bär de man verkligen trivs i. 

Bild 429137
Sedan den dagen jag köpte min kamelfärgade kashmirtröja har jag aldrig tittat tillbaka på mina gamla, trötta tröjor i garderoben.

6. Träning och kost
Bara för att man blir äldre finns det ingen anledning att sluta ta hand om sig själv. Målet behöver inte vara ett sexpack på magen men med regelbunden träning och anpassade kostvanor ger man sina kläder extremt mycket bättre förutsättningar att se bra ut. Ett relativt enkelt sätt är att välja cykeln till jobbet istället för bilen om så är möjligt samt att undvika de snabba kolhydraterna, framförallt vid middag och kvällsti

Andreas Weinås, Välklätt med Weinås
Dela på Facebook
Tweeta