Fråga King: Hur vårdar jag mina nya skor?

Hej! Jag har nyligen köpt ett par nya boots i svart läder från en bättre engelsk tillverkare för höst och vinterbruk. Behöver man/bör man smörja in skorna direkt när man får dom med skokräm eller är skorna färdiga för användning direkt? Gör tillverkaren någon form behandling innan skorna säljs?

Redaktionen  |  Publicerad 2011-11-08 08:11  |  Lästid: 1 minut
Bild 467080

SVAR: Detta varierar väldigt mycket mellan de olika tillverkarna. Vissa har en relativt omfattande behandling av lädret med exempelvis handpolish. 

Rådet är att försöka undvika vattenstänk på ovanlädret de första gångerna de används innan skorna har blivit vårdade med exempelvis skokräm eller polish. En ljus skinnsko är självklart känsligare än en mörk och alla sorters skinn reagerar olika på väta. Undvik däremot impregneringssprayer då dessa till största del hamnar i luften, skadar miljön och knappast skyddar bättre än skokräm eller polish. 

Till sist ska man inte oroa sig för mycket för det är ofta resultatet av ett antal regndroppar och vattenstänk som med åren ger skinnskor den där fantastiska patinan. 

Foto: everguyed.com.
 
Andreas Weinås, Välklätt med Weinås
Dela på Facebook
Tweeta