Från ko till sko: Johan Jureskog och Sandays levererar brakmiddag och lyxsneakers

Sveriges köttmästare Johan Jureskog bjöd in till en nytänkande middag med sneakervarumärket Sandays med kött och sneakers från samma djur.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2023-05-08 17:18  |  Lästid: 2 minuter

Efter en svängom i årets Let’s Dance är Sveriges främste köttkock Johan Jureskog tillbaka bakom rodret på klassiska Rolfs Kök, burgarhaket Jureskogs och – kronjuvelen – Restaurang AG som utan omsvep kan titulera sig som landets bästa köttrestaurang.

Eftersom både mat- och modebranschen strävar efter att bli mer cirkulära och använda råvaror som riskerar att bli svinn bestämde sig Jureskog, hans kompanjon Klas Ljungqvist och Marcus Jörgensen på Stockholmsbaserade sneakervarumärket Sandays att skapa middagskonceptet ”Från KO till BORD till SKO.” Chef’s table-middagen hölls på AG och King lyckades knipa en plats.

24 par sneakers och tre middagar med fem rätter – allt från samma kossa.

Jureskog och vapendragaren Ljungqvist hade varit fans av Sandays dojor sedan länge, men det var inte förrän Jureskog och Jörgensen möttes av en slump som idén till samarbetet växte fram – en kväll där köttet du äter och lädret på skorna du bär under middagen är från samma djur. Högkvalitativt, miljöschysst och kul. Men var det möjligt? Efter att pratat med en exalterad Hubbe Lemon på Järinge Gård i Roslagen, som säljer gårdskött till AG, stod det klart att idén kunde bli verklighet.

Svenska Sandays producerar handgjorda sneakers i premiumklassen.

Processen var ambitiös. Efter att kon på Järinge Gård slaktades skickades köttet till AG och skinnet till kvalitetsgarveriet Tärnsjö Garveri, som även behandlat lädret i stolarna på många av Jureskogs krogar. Därefter hängmörades köttet i två månader innan det frystes in, medan skinnet fortsatte sin resa till Italien, där Sandays egen fabrik ligger.

Den limiterade AG x Sandays-modellen tog slut i ett nafs.

I onsdags var King på plats under en av tre middagar där köttet serverades enligt Yngwie Malmsteens klassiska devis "more is more" som vi fortfarande inte hämtat oss från, medan det behandlade skinnet blev till en stilren sneaker i limiterad utgåva om 24 par. Middag och mode i absolut toppklass!


Kvällens meny i sin helhet:
Krustader med Sotad Picanha "Bordelaise"
Grillad tunga "Vitello Tonnato"
Tartar på filé och Flat Iron Steak med tillbehör
Ragu på högrev, bog, lever och märg
Köttprovning med porterhouse, clubsteak och entrecôte
Talgpudding med glass och kolasås

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-05-08 17:18