Fredagskocken: Så lagar du västerbottensgratinerad hummer

Mattias Larsson har gett oss receptet till den ultimata förrätten – västerbottensgratinerad hummer med champinjoner och cognac.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-02-09 15:08  |  Lästid: 2 minuter

Mattias Larsson är mer känd som Fredagskocken, och började sin gastronomiska bana på Berns Salonger i Stockholm. Idag är han kokboksförfattare, föreläsare och måltidsinspiratör och är även en regelbunden gäst i bland annat Nyhetsmorgon i TV4. 
– Gratinerad hummer är en klassisk rätt och den kanske mest kända hummerrätten är Thermidor, uppfunnen av den franska kocken Escoffier. Det här är min egen version, säger han.

Det här behöver du:

2 kokta humrar
2 schalottenlökar
120 g färska champinjoner
2 msk smör
2 tsk vetemjöl
2 cl cognac
1 ½ dl vispgrädde
2 msk finhackad persilja
30 g västerbottensost 

Gör så här:

Sätt ugnen på högsta grillvärme. Klyv humrarna. Ta ur köttet från stjärtarna och skär det i grova bitar. Lägg hummerkropparna med snittytan uppåt på en ugnsplåt. Hacka schalottenlöken. Skär champinjonerna i kvartar. Bryn svampen på medelhög temperatur till den fått fin färg. Tillsätt schalottenlöken och stek vidare i ca 1 minut. Tillsätt mjölet och rör runt ordentligt. Häll i Cognacen och grädden och låt det koka försiktigt i ca 3 min under omrörning. Dra av pannan från plattan. Blanda ner persiljan och hummern och smaka av med salt. Lägg ner stuvningen i hummerstjärtarna och riv över osten. Gratinera ca 5-10 min tills den fått fin gratinerad färg.


Det här dricker du till:

True colours (nr 78045)

Cava med trevliga inslag av citrus, nötter och röda äpplen, som gör sig bra som aperitif och lättare fisk- och skal-djursrätter. 5 kr av varje såld flaska doneras till Regnbågsfonden, som stödjer HBTIQ-organisationer.

Pris: 99 kr

 


Fördrinken:

Du behöver:

Grönstedts Cocnac summit
5 cl Grönstedts Cognac
Monopol VSOP (nr. 381) 
Juice från en halv citron 
Ett par skivor gurka
Ett par skivor ingefära
Valfri läsk (soda, sprite, ginger ale etc)

Så gör du:

Häll cognacen och citronjuicen i en shaker, fyll på med is och skaka kall. Servera i ett highball-glas och garnera med gurka och ingefära och toppa med läsk. 


Dela på Facebook
Tweeta