Fredrik Eklund: ”Alkohol kunde leda till kokain och ett beteende jag inte var stolt över”

Stjärnmäklaren Fredrik Eklund om framgångar, bakfyllor och Sveriges mest lyssnade podd.

Joakim Almén  |  Publicerad 2023-02-16 16:34  |  Lästid: 4 minuter

Din nya podd Frekvensen blev snabbt en av Sveriges mest lyssnade. Hur definierar du ordet ”frekvensen”?

– En känsla av att man möter universum, Gud eller naturen, beroende på hur spirituell, religiös eller ateistisk man är. Säger du Gud backar folk direkt. Frekvensen är lite mer vagt. Det är därför jag gillar det ordet. Jag ser framför mig en radiofrekvens, som en ljudslinga av vad du tror på och känner dig hemma i. För min del är frekvensen något jag hittat efter att jag blev nykter. Jag hittar den i naturen, när jag mediterar, i vissa kyrkor och när jag tittar på barnen när de sover. 

Podden kretsar mycket kring ditt alkoholmissbruk. Vid 35 års ålder började du se ditt drickande som ett problem. Vad fick dig att inse att ditt festande gått överstyr? 

– Mitt drickande skedde inte varje dag – jag kanske drack alkohol två gånger i veckan. Men när jag väl drack kunde jag inte sluta, jag bara fortsatte. På middagen drack jag ofta en Margarita eller två glas vin och sen fanns det inget stopp, trots att jag skulle upp och träna klockan 06 dagen efter och hade en viktig presentation. Alkohol kunde leda till kokain och ett beteende som jag inte var stolt över. Jag kunde förlora kontrollen och hade svårt att sätta gränser. Jag vet inte vad som är värst – att dricka varje dag eller att dricka på det sätt som jag gjorde. Många människor lever så här hela livet utan att riktigt reflektera över det, och det är det jag vill prata om i podden. Vi vet inte hur beroende vi är förrän vi bestämmer oss för att sluta – och misslyckas. När jag bestämde mig för att sluta tog det åtta år innan jag kunde sluta helt. 

Vad var svårast med att sluta?

– Alla frestelser. Du vet, man är på semester i Italien, sitter på ett lyxigt hotell och äter en god pasta och då ska man dricka vin. 

Russell Brand har sagt att han fann spiritualiteten efter att han blev nykter. Vilka nya sidor av livet har du upptäckt?

– Det är ett helt annat liv. På ytan kanske saker inte är så annorlunda, men inuti – jag ser på världen helt annorlunda. Världen är mycket ljusare i dag. Jag har aldrig ångest längre, blir sällan stressad och är mycket mer närvarande i allmänhet. Jag är en bättre lyssnare, en bättre vän och en bättre pappa. Och mycket mer framgångsrik. 

Siffrorna stöder din tes?

– Det är klart. Det är snarare förbluffande hur jag kunde vara så framgångsrik som jag var när jag drack. Det är helt sjukt. Mycket av mitt jobb i dag kretsar kring resande. Det är pitchar och presentationer över hela landet. Att vara helt i fokus och närvarande, att inte känna något hot eller ångest – det är riktig framgång. 

Fredrik Eklund är en av USA:s mest framgångsrika mäklare.

Vilket är ditt bästa tips för att sluta dricka?

– Ta det dag för dag. Det funkar verkligen. Säg bara till dig själv när du vaknar: ”I dag ska jag inte dricka alkohol.” Det kan alla hantera. Och när du går och lägger dig ska du känna tacksamhet över vilken fin dag det har varit och att du tog dig igenom den utan att dricka. Nästa dag gör du samma sak igen.

Ett rörande ögonblick i Frekvensen är när du berättar att du inte vågat berätta för dina föräldrar om missbruket, och att de kommer att få reda på det om de lyssnar på podden.

– Det är ju så med föräldrar, i alla fall i vår familj. Vi kan prata om allt men inte om de djupare och svåra personliga problemen. Vi gör det i ett publikt forum ibland. Och det kan man skratta åt. Men jag tror det är ganska vanligt att man inte vågar berätta om sitt missbruk för sina föräldrar.

Hur mycket betyder det för dig att din podd snabbt blev en av Sveriges mest lyssnade?

– Det betyder jättemycket, det är bara att erkänna. Podden var till för att hjälpa människor att få förståelse för sina egna beteendemönster, men inför tredje avsnittet tänkte jag: ”Nej! Jag måste vara kvar på topplistan.” Jag loggade in och kollade lyssnarsiffrorna hela tiden. Då bestämde jag mig för att ta en paus. Det här är exakt vad jag inte ville att podden skulle bli – en produkt som alla andra. Då kan man lika gärna börja ta betalt för reklam. Då pushar jag inte mig själv att vara naken och utlämnande, vilket var det som var spännande med projektet från början. Vi får ser hur lång pausen blir.

Bara i de tre första avsnitten av podden befinner du dig i Maldiverna, Singapore och Los Angeles. Hur många resdagar har du per år? 

– Jag är på resande fot åtminstone halva året, och det blir bara mer i takt med att verksamheten växer. Nu när jag reser nykter så känns det som att jag får se platserna jag varit på med helt andra ögon. Jag har varit i Paris kanske 40 gånger och jag har druckit alkohol där varenda gång. Men när jag var där i maj förra året som nykter upplevde jag staden på ett helt annat sätt.

Vilket är ditt favoritresmål?

– Maldiverna är väldigt fridfullt för en sån som jag som lever i en konstant informationsstorm. Det känns som att komma till en annan planet. 

Vad saknar du mest med Sverige?

– Maten. Småsaker som Bregott, grevéost, Kalles kaviar... Jag kan känna frekvensen i Kalles kaviar.


Fredrik Eklund
Född: Den 26 april 1977 i Akalla, Stockholm.
Aktuell: Med podcasten Frekvensen där han berättar öppenhjärtigt om sitt tidigare alkoholmissbruk.
Bakgrund: Flyttade i början av 2000-talet till New York där han snabbt gjorde sig ett namn inom fastighetsbranschen. Som en av New Yorks mest framgångsrika mäklare debuterade han 2010 i amerikanska realitysuccén Million Dollar Listing, där han medverkade till 2022. Tv-programmet gjorde Fredrik till en internationell kändis. I dag driver han mäklarbyrån Eklund | Gomez som har 13 kontor i fem amerikanska delstater.
Familj: Gift med maken Derek Kaplan sedan 2013. Tillsammans bor de i Los Angeles med tvillingbarnen Fredrik Jr. och Milla som föddes 2017.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-02-21 13:40