Fredrik Lindström om svenskarnas självbild: ”Bullshit”

Fredrik Lindström har i flera år jobbat med en bok som behandlar den svenska självbilden. Men läget i samhällsdebatten gör att han inte vågar publicera den just nu, berättar han i kvällens avsnitt av Skavlan.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-02-23 13:54  |  Lästid: < 1 minut

Språkhistorikern, författaren och programledaren Fredrik Lindström är gäst i kvällens avsnitt av Skavlan på SVT. Där pratar han om sin bok om svenskarnas självbild, som han har jobbat med i flera år men inte vågar ge ut.

Boken behandlar svenskarnas självbild och nationalism – ett känsligt ämne, menar han. Fredrik Lindström säger att svenskarna är mycket mer nationalistiska än de tror själva.

– Vi svenskar tror att vi inte är nationalister för att vi inte viftar med flaggor eller firar nationaldagen. Det är bullshit, säger han i programmet, och hänvisar till undersökningar som visar att 7 av 10 svenskar tycker att Sverige är ett av världens bästa länder att bo i.

Det, menar Fredrik Lindström, finns det inga belägg för.
– Vad fan vet de om det? Har de provbott alla länder på jorden? Det finns en postkolonial problematik i det här med att man uppfattar det som att vår del av världen är så förträfflig och modern. Och det där är känsliga grejer, säger han.

 

Se hela intervjun i fredagens avsnitt av Skavlan, som sänds på SVT1 klockan 21:00 och på SVT Play.

Dela på Facebook
Tweeta