Fritz Hansen släpper bortglömd klassiker på nytt

Kingredaktionen väljer sina favoritprylar just nu. Denna gång: En bortglömd designklassiker.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2022-11-04 13:54  |  Lästid: 2 minuter

Ibland är man för före sin tid. Något i den stilen skedde i alla fall 1952 då Poul Kjærholm, nyligen anställd på Fritz Hansen, hade ritat stolen PK0. Kjaerholm inspirerades av samtida amerikansk och japansk design och snickrade ihop en kurvig skönhet i två delar.

Ett mästerverk, absolut, men så återstod ändå ett problem. Den var för komplicerad för att kunna tillverkas i stor skala. Den unge formgivaren ryckte på axlarna och fortsatte att rita klassiker efter klassiker medan PK0-prototypen stod och samlade damm på Fritz Hansens lager. I slutet av 90-talet tillverkades till slut 600 stolar, som i dag säljs för hutlösa summor. Utöver det så har plywoodstolen varit omöjlig att lägga vantarna på.

Till nu i höst då Fritz Hansen börjar tillverka stolen tillsammans med bordet PK60. Stolen görs i douglasgran och svartbetsad ask. Nylanseringen av Kjærholms stolar och bord är en del av Fritz Hansens 150-årsfirande då man återlanserar ikoniska möbler. Förutom Kjærholms bortglömda klassiker hittas en mängd uppdaterade klassiker, som uppdateringar av Arne Jacobsens Sjuan, Ägget, Liljan och Svanen klädda i tyg av Raf Simons för Kvadrat.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-11-04 13:54