Fyra fina roséviner att testa i sommar

Vårtider är rosétider. Vare sig det rör sig om en rosado från Spanien, en rosé från Provence eller en rosato från Italien så är en riktigt bra rosé lika mycket stämningshöjare som en smakupplevelse.

Daniella Illerbrand  |  Publicerad 2018-05-29 07:52  |  Lästid: 2 minuter

Rosévinet kommer fram med solen och värmen och bidrar till riktigt fin vårkänsla. I dag finns det gott om roséviner av lite högre kvalitet, som också gör sig utmärkt som matviner. Servera vinerna lagom kylt, runt 10–12 grader, och de visar på förvånansvärd bredd och mångsidighet, som passar till många olika rätter och smaker.

Bäst just nu:

Weingut Knauss, Strümpfelbach Rosé

Väl värt det extra arbetet med privatimport. En riktig hantverksrosé, gjord på trollinger, spätburgunder och lemberger. Sex månader på ståltank ger vinet en friskhet som passar utmärkt till lättare fiskrätter. Ett bevis för hur bra ett riktigt bra rosévin faktiskt kan vara.

Trocken, Tyskland
149 kr (privatimport)

Fyra fina roséviner att testa i sommar

 

Tre andra roséviner att kolla in:

Pascal Jolivet, Sancerre Rose
Frankrike, nr 88209, 189 kr.

En perfekt matrosé, gjord på 100 % pinot noir från en helt ekologisk vingård. En utmärkt kompanjon till somriga sallader och skaldjur.

Fyra fina roséviner att testa i sommar

Artadi, Artazuri Garnacha
Spanien, nr 774486, 149 kr.

Detta vin från Navarra i norra Spanien är gjort på 100 % garnacha. Även om vinet har en riktigt rosa färg så är vinet varken sött eller sliskigt, utan friskt och fräscht med härliga röda bärsmaker.

Fyra fina roséviner att testa i sommar

Von Winning, Win Win Rosé
Tyskland, nr 95768, 169 kr.

Ännu ett tyskt vin gjort på inhemska druvsorter, och ett bevis för hur mycket variation det faktiskt finns inom rosésegmentet. Perfekt som aperitif eller till lättare sommarmat.

Fyra fina roséviner att testa i sommar
Dela på Facebook
Tweeta