Fyra italienska viner att kolla in – experten tipsar

Daniella Illerbrand  |  Publicerad 2018-11-30 14:11  |  Lästid: 2 minuter

Man brukar ju säga att nebbiolo är kungen av italienska druvor, och visst är den fantastisk, men det finns så många fler druvor att förälska sig i. Ta bara de vita vinerna, som ofta hamnar lite i skuggan av de röda som alltid har stoltserat i rampljuset.

Faktum är att det i dag produceras en hel drös med intressanta och delikata vita viner runt om i Italien, både av lättare karaktär och sådana med lite mer struktur och tyngd. Många av de vita italienska vinerna passar dessutom väldigt bra till mat.

Varför inte testa en ribolla gialla i stället för chardonnay till nästa krämiga soppa? Eller en friulano i stället för sauvignon blanc till helgens prosciutto? Månadens vinnarvin är ett druvtypiskt och fantastiskt matvin och ett ypperligt bevis för de italienska vita vinernas frammarsch.


I Clivi Ribolla Gialla, Delle Venezie,
nr 72605, 2016, 199 kr.

Fyra italienska viner att kolla in – experten tipsar

"En utmärkt förespråkare för den gamla skolans ribolla gialla, med druvor plockade från gamla vinstockar. Lagring på ståltank håller vinet fräscht och lätt."

Mazzei, Codice V,
nr 90057, 2016, 149 kr

Fyra italienska viner att kolla in – experten tipsar

V står för Vermentino. Detta fruktiga och mineraliska vin kommer från en vingård som varit i bruk i 600 år. Perfekt till en riktigt god pasta. Borgogno, Barolo Classico, nr 76584, 2013, 389 kr En riktig klassiker, som namnet antyder. Det blir inte mer urtypiskt italienskt än så här. Varmt, vackert och bärigt, precis som en bra barolo

Borgogno, Barolo Classico,
nr 76584, 2013, 389 kr

Fyra italienska viner att kolla in – experten tipsar

En riktig klassiker, som namnet antyder. Det blir inte mer urtypiskt italienskt än så här. Varmt, vackert och bärigt, precis som en bra barolo ska vara.

Pian dell' Orino, Rosso di Montalcino,
nr 71127, 2014, 451 kr

Fyra italienska viner att kolla in – experten tipsar

Man kan inte tipsa om italienskt vin utan att inkludera sangiovese. Denna gigant till druva gör extremt lagringsvänliga viner. Detta vin är lika fantastiskt nu som om tio år.


Läs också:

Dela på Facebook
Tweeta