Fyra steg till den perfekta våtrakningen

Fyra raka tips för ett slätt och välmående ansikte.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-05-14 13:47  |  Lästid: 2 minuter

1. Värm upp
Det är bäst att raka sig i – eller efter – en riktigt varm dusch, så hud och stubb mjukas upp ordentligt av ångan. Rengör ansiktet med en cleanser för att motverka inflammationer, allra helst en ansiktsskrubb som förutom att den tar bort orenheter och döda hudceller även ser till att resa skägstråna för en närmare rakning. Massera in skrubben med cirkelformade rörelser och skölj.

2. Smörj in
Efter rengöringen applicerar du rakmedlet. För en äkta våtrakning håller du ansiktet vått med gott om varmt vatten under hela rakningen, så blöt först ner ansiktet innan du applicerar rakmedlet så kommer rakbladen att glida mjukt längs med ytan i stället för att dras fram, vilket skapar irritation och rodnad. Rakgel är kanske det vanligaste rakmedlet. Det är att föredra framför rakskum eftersom gel är tjockare och kraftigare med mindre luft i, vilket inte ger skärsår lika lätt. Rakkräm i traditionell mening ger ett rikligt lödder med hjälp av vatten och rakborste, men de mer moderna varianterna lägger sig tätt intill huden som en halvklar film av kräm. Rakolja är det skönaste alternativet. Den ger ett otroligt bra glid och nära rakning, samt återfuktar efter själva rakningen. Raktvål kanske inte ses i badrumsskåpen alltför ofta, men då den traditionella våtrakningen i god barberaranda njuter av sitt återtåg är raktvålen ett fint alternativ. Använd rakborste och mycket varmt vatten så att du får upp duktigt med lödder. Oavsett rakmedel så gäller det att verkligen massera in det med fingertopparna eller rakbors-t-en. Jobba mot hårstrånas växtriktning så stråna reser sig upp och rakbladen kommer till.

3. Raka medhårs
Vissa föredrar korta drag med hyveln, andra långa svepande. Generellt kan man säga att om din skäggväxt är grov och tjock fungerar förmodligen det förstnämnda bäst, medan en finare och glesare skäggväxt inte ger lika mycket mothugg och du därför kan åtnjuta längre och färre drag som inte sliter lika mycket på huden. Du ska också försöka att raka i skäggstrånas riktning för att inte reta huden och ge upphov till inåtväxta hårstrån. En viss stretchning av huden behövs för ett perfekt resultat, och ju äldre du blir, desto mer behöver huden sträckas ut under rakningen. Det här vidgar hårsäckarna och du kan kapa stråna än närmare rötterna. Till sist ska du komma ihåg att skölja hyveln i varmt vatten mellan varje drag så det blir en så ren och effektiv rakning som möjligt. Rakhyveln varar inte heller i evighet, så för ett så vasst rakblad som möjligt – byt ofta.

4. Plåstra om
Efter rakningen är det läge för att lugna huden. Du ska undvika aftershaves som är alkoholbaserade och parfymerade. De svider inte bara, utan torkar även ut huden. Fukt är det som gäller och en särskild raklotion eller balsam ger det den stressade huden nu behöver. Många gånger har dessa antiseptisk verkan så eventuella skärsår och irritation behandlas.

Dela på Facebook
Tweeta